Görme Engelliler İçin 'Hayal Ortağım Projesi'

Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu:'Maalesef dünyanın ve Türkiye'nin birçok yerinde engelliler hayata aktif ve eşit katılım gösteremiyor. Biz teknolojiyi kullanarak engellileri hayata katabileceğimizi düşünüyoruz'

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, 'Maalesef dünyanın ve Türkiye'nin birçok yerinde engelliler hayata aktif ve eşit katılım gösteremiyor. Biz teknolojiyi kullanarak, engellileri hayata katabileceğimizi düşünüyoruz' dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Turkcell iş birliğinde hayata geçirilen görme engelliler için şehir yaşamını kolaylaştıran 'Hayal Ortağım Projesi'nin tanıtımı yapıldı.

Terzioğlu, bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısında, Gaziantep'e gerçekleştirdiklerini yatırımlara değinerek, 'Turkcell olarak son 10 sene içerisinde aşağı yukarı 195 milyon doları Gaziantep'in fiber altyapısına koyduk ve bunu da övünerek söylüyorum. Gaziantep bizim hizmet verdiğimiz 14 şehir içerisinde en iyi teknolojik alt yapıya sahip şehirlerden bir tanesi. Bu güzel uygulamaların Gaziantep'ten çıkması sürpriz değil' diye konuştu.

Türkiye'de her 100 kişiden 12'sinin engelli, ilk ve orta öğretimde engelli öğrenci oranının ise yüzde 1,5 olduğunu ifade eden Terzioğlu, şunları kaydetti:

'Maalesef dünyanın ve Türkiye'nin birçok yerinde engelliler hayata aktif ve eşit katılım gösteremiyor. Biz teknolojiyi kullanarak engellileri hayata katabileceğimizi düşünüyoruz. Geçen sene başlattığımız engelsiz eğitim programı ile Türkiye'nin 80 okulunda engellilerin daha iyi eğitim şartlarına ulaşması için laboratuvarlar kurduk. Bunlardan 47'sini tamamladık, önümüzde bir 40 tane daha var. Engellilerin daha iyi eğitim alması için okulları teçhizatla donatıyoruz. İki odak alanımız var. Bir tanesi Turkcell'e erişim, diğeri ise Turkcell ile erişim. Turkcell'e erişim derken vatandaşlarımıza hizmet sağlıyoruz.'

Turkcell bayilerinde işaret dili kullanabilen toplam 100 kişi bulunduğunu anlatan Terzioğlu, şöyle devam etti:

'Video kanalıyla engelli kardeşlerimize hizmet vermeye çalışıyoruz. Görüntülü çağrı merkezlerimizle hizmet vermeye çalışıyoruz. Yine dünyada öyle bir uygulama geliştirdik ki siz Türkçe konuşuyorsunuz o Türkçe konuşurken cep telefonunuz onu işaret lisanına çeviriyor ve karşı tarafa aktarabiliyor. Bunu da önümüzdeki günlerde lanse edeceğiz.Tüm bunlar engellilerin hayatını kolaylaştıracak fırsatlar. Bizim gurur duyduğumuz 'Hayal Ortağım' isimli uygulama global mobil uygulama ödüllerinden bir tanesini kazandıran uygulamamızdır.'

Akıllı telefonlarda mobil uygulamalar indirilerek servis içerisinde sunulan ulaşım, yol tarifi, haberler, kitaplar ve sinema gibi etkinlikleri sesli olarak yönlendiren 'Hayal Ortağım Projesi', görme engellilere yardımcı olacak. Akıllı telefonu olmayan görme engelliler de Turkcell servisine mesaj atarak bu uygulamalardan ücretsiz yararlanabilecek.

Görme engelliler için kategorilerine göre hazırlanan güncel haberler ve köşe yazıları sesli olarak takip edilerek milli kütüphane arşivinden yüzlerce sesli kitap dinlenebilecek.

Young Guru Acedemy (YGA) ve Turkcell akademi tarafından görme engelliler için hazırlanan sesli eğitimler, hava durumu, astroloji ve döviz kurları gibi hizmetler de Turkcell bilgi servislerinden öğrenilebilecek.

- 'Birlikte olup gücümüzü birleştireceğiz'

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için dört ana başlıkta çok yoğun çalışmalar yapıldığını söyledi.Bu konuda yapacak çok işleri bulunduğunu dile getiren Şahin, 'Elimizdeki imkanlara birlikte koordineli çalışırsak binlerce kardeşimin hayatına dokunuruz. Birlikteyiz ve hayallerimizi gerçekleştiriyoruz. Bütün hayal ortaklarıma çok teşekkür ediyorum. Bu şehir ve ülke çok önemli liderlik yapıyor. Birlikte olup gücümüzü birleştireceğiz. Bütün engeller aşılana kadar hiç durmadan engelli kardeşlerimizin yanında bir ve beraber olacağız.'değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA