Gtb Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu Açıklaması

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Suriyelileri misafir olarak kabul eden Türkiye’nin dünyada eşi görülmemiş bir vicdani sorumluluğu üstlendiğini ifade etti. Avrupalıları, Suriye’de yaşananlar konusunda empati yapmaya davet eden Tiryakioğlu, “Avrupa’da yaşayan insanlar gözlerini bir dakikalığına da olsa kapatıp, kendilerini ölümden ve zulümden kaçan Suriyelilerin yerine koysunlar, eminim ki bir dakikalık empati bile gerçeği çok daha iyi görmelerini sağlayacak" dedi.

Gtb Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu Açıklaması
GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Fransız, Le Monde Gazetesi Türkiye Temsilcisi Marie Jego’nun, Gaziantep ekonomisi, Suriyeli mültecilerin sosyal hayata etkileri ve Avrupa ülkelerinin mülteciler konusundaki tutumlarına ilişkin sorularına yanıt verdi.

Gaziantep’in, Türkiye’nin kalkınmasında lokomotif şehir görevi üstlendiğini vurgulayan Tiryakioğlu, tarihi İpekyolu üzerinde kurulu bulunan kentin aynı zamanda bölgedeki tüm ülkeler için stratejik ve ekonomik açıdan büyük önem taşıdığını söyledi.



Binlerce yıllık ticari bir hayatın birikimine ve heyecanına sahip olan Gaziantep’in, Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 6 şehrinden biri olduğunu kaydeden Tiryakioğlu, “ Şehrimizden 2015 yılında dünyanın çeşitli ülkelerine 6 milyar 270 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi.

Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023’ de ise şehir olarak toplam ihracat hedefimiz 25 milyar dolar” dedi.

Gaziantep’i gezme fırsatı bulduğunu ve kentin gerek ulaşım, gerekse de yapılaşmada bölgedeki diğer illerden çok daha farklı modern ve monopol bir yapıya sahip olduğunu aktaran Fransız Gazeteci Jego’nun, Gaziantep bunu nasıl başardı? şeklindeki sorusuna Tiryakioğlu, “Bu örnek değişimi belediye başkanlarımıza, şehri yöneten idarecilerimize ve müteşebbis ruhlu insanlarımıza borçluyuz” diyerek cevapladı.

Fransız gazeteci Jego’nun, Suriyeli Mültecilerin kent hayatına etkileri ve Avrupa ülkelerinin mültecilere yaklaşımları konularındaki sorularına da yanıt veren Tiryakioğlu, misafir olarak kabul ettikleri bu insanların dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye’deki kadar sorunsuz bir yaşam sürmediğini ifade etti.

Türkiye’nin, gerek Suriye, gerekse de Irak’tan gelen misafirler konusunda dünyaya insanlık dersi verdiğini belirten Tiryakioğlu, sadece Gaziantep’te yaklaşık 400 bin Suriyelinin ikamet ettiğini söyledi.



Avrupa’nın mülteci politikasını da eleştiren Tiryakioğlu, “Avrupalı liderler rahatlarının kaçmaması için mülteciler konusunda tarihi ve vicdani sorumluluklarını yerine getirmiyorlar. Her şeyin para ile çözüleceğine inanıyorlar ama her şey para değil. Avrupalıların bir dakikalığına da olsa gözlerini kapatarak kendilerini Suriyelilerin yerine koyması lazım.Ölümden ve zulümden kaçarak sığınacak bir liman arayan bu insanları ancak empatiyaparak daha iyi anlayabilirler"dedi.

Kaynak: İHA