Avrupa Kardiyoloji Derneği Eğitim Komitesi Üyesi Prof. Dr. Görenek Açıklaması

'Uykuda solunum durması gözlenen hastalar, uzman doktor önerisiyle geceleri maske kullanırlarsa kalp çarpıntılarının sıklığı azalmakta ve daha rahat bir hayat sürmektedirler'.

Avrupa Kardiyoloji Derneği Eğitim Komitesi Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, uykuda solunum durması gözlenen hastaların, uzman doktor önerisiyle geceleri maske kullanmaları halinde kalp çarpıntılarının sıklığının azaldığını bildirdi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı da olan Görenek, yaptığı yazılı açıklamada, geçen hafta Fransa'nın Nice kentinde gerçekleşen Avrupa Aritmi (kalp çarpıntıları) Kongre'sinde kalp çarpıntılarının nasıl önlenebileceği konusunda birçok toplantıya katıldığını ifade etti.

Görenek, kalp kulakçıklarından kaynaklanan çarpıntısının erişkinlerde en sık görülen ritim bozukluğu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Bu hastalık sırasında özellikle beyne pıhtı atma ve felç olma olasılığı oldukça yüksektir. Çarpıntının önlenmesi ya da kalp hızını kontrole yönelik tedaviler günümüzde yaygın olarak yapılmaktadır. Ancak bu tedaviler çok masraflı olduğu gibi maalesef her zaman işe de yaramamaktadır. Bu yüzden kalp çarpıntıların gelişmeden önlenmesi oldukça önemlidir. Hastaları zayıflatmak çarpıntı ataklarını azaltmaktadır. Bunun yanı sıra düzenli egzersiz ve kalp dostu diyet ile beslenmek bu önemli çarpıntıların önlenmesi konusunda son derece faydalıdır. Eğer var ise kişinin yüksek tansiyonunun tedavisi çarpıntı olasılıklarını oldukça azaltmaktadır.'

Tuz kısıtlaması da bu konuda oldukça faydalı olduğuna işaret eden Görenek, 'Tuzu az kullanan kişilerde bu çarpıntı atakları daha az olmaktadır. Ayrıca uykuda solunum durması gözlenen hastalar uzman doktor önerisiyle geceleri maske kullanırlarsa kalp çarpıntılarının sıklığı azalmakta ve daha rahat bir hayat sürmektedirler.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA