Almanya'da TKP/ML Davası Başladı

TKP/ML üyesi olmakla suçlanan 10 kişi, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı.

Almanya'da biri kadın toplam 10 kişi hakkında, terör örgütü Türkiye Komünist Partisi/Marksist Leninist (TKP/ML) üyesi oldukları suçlamasıyla açılan davanın görülmesine Münih'te başlandı.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Duruşma bir buçuk saat gecikmeli başladı.

Davada sanıklar Müslüm Elma, Erhan Aktürk, Dr. Banu Büyükavcı, Dr. Sinan Aydin, Haydar Bern, S. Ali Uğur, Musa Demir, Sami Solmaz,

Deniz Pektas ve Mehmet Yeşilҫalı yasa dışı yabancı terör örgütüne üye olmak ve örgüte yardım ve yataklık yapmakla suçlanıyor.

Sanıklardan üçünün Fransa, birinin Avusturya ve birinin de İsviçre'de ikamet ettikleri öğrenildi.

Davanın baş sanığı Müslüm Elma'nın TKP/ML'nin 2004 yılından bu yana yurt dışı sorumlusu olduğu ve örgüte 500 bin avro civarında yardım toplattığı iddia ediliyor.

20 duruşmada görülmesi planlananı davanın Kasım ayı başında sona ermesi bekleniyor.

Federal Başsavcılık da sanıklardan Mehmet Yeşilçalı'nın 2012-2014 yıllarında örgütün yurt dışı yapılanmasınının üst yönetiminde yer aldığını ve sözde İsviçre sorumlusu olduğunu açıklamıştı.

Mehmet Yeşilçalı'nın diğer 3 örgüt üyesiyle Avrupa çapında propaganda yapmaktan sorumlu olduğu ve örgüte mali destek sağlamaya çalıştığı ve ilk kez yapılması planlanan kongrenin hazırlıklarıyla ilgilendiği kaydedildi.

Almanya'da hakkında çıkarılan yakalama kararının ardından 15 Nisan 2015'te İsviçre'de gözaltına alınan Mehmet Yeşilçalı, 8 Mart 2016'da Almanya'ya iade edilmişti.

Öte yandan duruşma salonu dışında toplanan bir grup ise yargılananlara destek olmak amacıyla döviz ve pankartlar açtı.

Kaynak: AA