Cezaevine Ayakkabısında Kroki Sokan Kadına Hapis İstemi

Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan kardeşini ziyarete gittiği sırada cezaevinin krokisi ile yakalanan sanığa 6 yıldan 13 yıla, kardeşine ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.

AZİZ ASLAN - Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan kardeşini ziyarete gittiği sırada, ayakkabısına gizlediği cezaevi krokisiyle yakalanarak tutuklanan sanık 6 yıldan 13 yıla, kardeşi ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca sanık Esra U. ve cezaevindeki kardeşi Leyla U. hakkında hazırlanan iddianame, 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, terör örgütü PKK üyeliğinden hüküm giyen 6 mahkumun 6 Mart'ta Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nden firar etmesinden sonra cezaevinde tutuklu bulunan Leyla U'nun örgütün üst düzey yöneticilerinin talimatları doğrultusunda bulunduğu cezaevinden kaçış planı yaptığı belirtildi.

Kaçış planı doğrultusunda Leyla U'nun ablası Esra U'nun, Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nin uydudan çekilmiş fotoğrafını temin etmesi için görevlendirdiği ifade edilen iddianamede, Esra U'nun da terör örgütü adına kurye ve işbirlikçilik yaptığı kaydedildi.

- Ayakkabısına gizlemiş

Esra U'nun 7 Mart'ta E Tipi Kapalı Cezaevi'ne kardeşi Leyla U. ile görüşe geldiği sırada yapılan üst aramasında yakalandığı kaydedilen iddianamede, ayakkabısının içerisinde cezaevinin üstten görünen 2 fotoğrafı ile cezaevine ilişkin bilgilerin yer aldığı krokinin bulunduğu tespit edildiği bildirildi.

İddianamede, Esra U'nun savcılıkta şu ifadeyi verdiği kaydedildi:

'Kardeşimin cezaevinde psikolojik olarak çökmesinden üzüntü duyuyordum. Son görüşmede kardeşim bana bir kişiyi göndereceğini ve onun vereceği eşyayı cezaevine getirmemi istedi. Şubat ayında evime tanımadığım bir kişi gelerek bantla sarılı kağıt parçasını verdikten sonra uzaklaştı. Tanımadığım kişinin bana verdiği krokiyi, görüşe gittiğim gün ayakkabıma sakladım ama yakalandım. Örgütsel bir talimat almadım. Tamamen duygusal saiklerle hareket ettim.'

- Kardeş, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'ne gönderildi

İddianamede, Leyla U'nun ise olayla ilgili ifade vermek istemediği, olayın ardından Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nden Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'ne sevk edildiği belirtildi.

Tutuklanan Esra U. ile kardeşi Leyla U. arasında cezaevi telefonunda yapılan görüşmede Kürtçe konuştuklarının tespit edildiği kaydedilen iddianamede, iki kardeşin 'şifreli konuştukları' bilgisine yer verildi.

İddianamede, 'Şüpheli Leyla U'nun cezaevinden kaçmak için ablası Esra U'yu azmettirdiği, kaçmaya imkan sağlama suçunun teşebbüs aşamasında kaldığı ve şüphelilerin üzerine atılı suçları işlediği soruşturma kapsamında anlaşılmıştır.' ifadeleri kullanıldı.

Sanık Esra U'nun 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'gözaltına alınan veya tutuklunun kaçmasına imkan sağlama' suçlarından 6 yıldan 13 yıla, kardeşi Leyla U'nun ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Kaynak: AA