İkili İlişkideki Hayalet-Ghosting

Psikoterapist / Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, “İkili ilişkilerin aşk ve sevgi çerçevesinde oluştuğu, aşkı itiraf edebilmek için bile fırsatlar kollanıldığı, sevgilinin gece rüyalarda görüldüğü dönemlerin oldukça geride kaldığını söyleyebiliriz. Bu gibi ilişkilerin yerini hoşlanma ardından anlık birliktelikler, hatta kişilerin birbirinin ismini bile bilmeden yaşanan aşk dolu saatler aldı” dedi.

İkili İlişkideki Hayalet-Ghosting
Psikolog Naciye Tokaç, insanların bitmek tükenmek bilmeyen sevgi ve ilgi arayışlarının tükenmeyeceğini belirterek şöyle konuştu:

Sevgi ve ilgi arayışı birçok kişiyi oldukça farklı ilişki şekillerine doğru sürüklemektedir. Tanışmanın sadece bir telefon tuşuna basmak, telefonu sallamak, bir fotoğrafı beğenmek kadar kolay olduğu günümüz koşullarında çoğu çifte nasıl ve nerede tanıştınız sorunlarını sormak gereksiz bile kalabiliyor. Son zamanlarda sıklıkla karşılaştığımız ilişki türü sanal ortamda tanışılan birlikteliklerden oluşmaktadır. Sanal ortamın birçok farklı kanalı vasıtasıyla tanışılan ilişkiler bazen ciddi birlikteliklere ve evliliklere kadar kendisine yol bulabilirken; bazen hiç beklemediğiniz bir anda son bulabiliyor. İşte bu noktada yeni bir ilişki türü karşımıza çıkıveriyor. Bu yeni ilişki türü çoğunlukla sanal ortamda tanışan ve konuşmaya başlayan; nadiren yüz yüze görüşmenin takip ettiği ancak çiftlerden birinin genellikle gerçek bir ilişki olarak algıladığı Siber İlişkilerdir. Siber ilişkilerde çiftlerden bir taraf görüşmenin sorumluluğunu pek de almadan anlık içinden geçen güzel duyguları ifade ederken; diğer çift ise hoşlanma duygularıyla karışık yeni bir ilişkiye başlamanın heyecanını hissetmektedir. Her iki taraf da yeni bir ilişkinin heyecanını hissedip, istediğine kavuştuğunu düşünürken bir süre sonra özellikle sorumluluk almayan tarafın birden ortadan kaybolduğunu ve ilişkiden teşbihde hata olmasın sırra kadem bastığını görmekteyiz. Özellikle Siber İlişkilerde gördüğümüz birden ortadan kaybolma ve görüşülen partner ile ilişkiyi kesme hali Ghosting (Hayalete Dönüşmek) olarak tanımlanabilir. Ghosting son yılların en kolay ve hızlı ayrılık şeklidir. Çiftlerden birisinin diğeri hakkında iyi bir iletişimlerinin olduğunu sandığı, güldüğü, eğlendiği hatta gelecek bile planladığı kişinin bir anda açıklama yapmadan ortadan kaybolması; randevuya gelmemesi, aramaması, telefonları açmaması, mesajlara yanıt vermemesi, sosyal medya kanallarında kendisini engellemesi ile kendini göstermektedir. Ghosting’e maruz kalan çoğu kişi öncelikle aklına ayrılığı getiremez ve partnerine kötü birşey olma fikri daha mantıklı gelir. Oysaki çoktan terk edilmiştir".

İkili ilişkilerin sorulan bir soru ve karşılığında verilen bir söz ile başladığı düşünüldüğünde ciddi bir sorumluluk gerektirdiğini belirten Tokaç, "Oysaki Siber İlişki kurulduğunda bu sorumluluklar ancak zaman sonra tanışmanın yüzyüze görüşmelere dönüşmesi sonrası ortaya çıkmaktadır. Bu da oldukça zaman almaktadır. İkili ilişkide fazla sorumluluk almak istemeyen, söz vermek istemeyen ve istediği zaman çıkıp gidebileceği bir ilişki tarzı çoğunlukla daha özgür hissettirecektir. Özellikle Siber İlişki kurulmuşsa ve yüzyüze görüşme gerçekleşmemişse; kadınların Ghosting’e dönüşmeleri karşımıza çıkarken; erkekler yüzyüze görüşme gerçekleşmiş olsa dahi bir Ghosting olabilmektedir.

Yeni bir kişiyle tanıştığını düşünen ve umutlar besleyen birey; bu durumla karşılaştığında ilk önce ne olduğuna anlam veremeyerek gerçekçi nedenler aramak istese de her denediği yol sonuçsuz kalacaktır. En sonunda aslında terk edildiğini anlaması kısa sürmeyecektir. Bu durumda terk edilen partner genellikle iletişim kurulan süre içerisinde paylaşılan konuları sorgulayacaktır. “Sevmiyor ise neden sevdiğini söyledi?”, birlikte yapmayı planladıkları konular hakkında “Neden benimle tatile gitmek istediğini söyledi?” gibi birçok konuyu sorgulayacaktır.

Gerçek bir ayrılığın ardından bu gibi sorgulamalar ne kadar anlamsız ise Ghosting’e maruz kalmış bir kişi için daha fazla anlamsızdır. Konuşma sona ermiş ve ilişki bitmiştir. Ghosting’i uygulayan bireylerin en önemli özelliği ilişkide sorumluluk almak istememeleri ve kendilerine bağlanılmasını istememeleridir. İlişkiler tanışma, bilgi paylaşımı aşamalarındayken ne kadar sorumluluk alınabilir ki?

İkili ilişkiler başladığı andan itibaren adeta sorumluluk yüklemesi gibidir. Temelinde sevgi ve ilgi arayışı olduğunu varsaydığımızda partnerlerin birbirinden kendileri ile ilgilenmelerini ve sevgi gösterisinde bulunmalarını beklemeleri yanlış olmaz. Sevginin sadece sözcüklerle ifade edilmesi yeterli olamamakta; aynı zamanda davranışlarla da gösterilmesi beklenilmektedir. Sevilen kişinin günlük yaşam aktiviteleri, hayalleri, planları kısacası her şeyiyle bizzat ilgileniliyor olması beklenilmektedir. Bu beklentiler ikili ilişkilerde sorumluluk almak istemeyen bireyi fazlasıyla zorlayacaktır. Ancak aynı birey herhangi bir ilişki yaşayıp heyecan hissetmek ve duygusal tatmin isteyeceğinden Siber İlişkiler gibi sorumluluğun minimal düzeyde olduğu tarzları tercih etmektedir.

İkili ilişkilerdeki gerçek hedefin; hayatı ve hayatın sorumluluklarını paylaşacak biriyle birlikte olmak olduğunu düşündüğümüzde iyi bir ilişkisi olduğunu düşünen partnerin Ghosting’e maruz kalma durumunda vereceği tepkiler gerçek bir ilişkide terk edilme durumunda vereceği tepkilerden pek de farklı olmayacaktır. Şok, reddetme, inanmama-inkar gibi ilk vereceği tepkileri depresyon süreci izleyecektir. Terk edilme kişinin kurduğu hayallerin yıkılmasıdır. Herne şekilde olursa olsun terk edilmek kişiye sevilmediğini, istenilmediğini hatta sevilmeye layık olmadığını bile hissettirecektir.

Her ilişki ne şekilde başlarsa başlasın devamlılığı konusunda garanti verici değildir. İkili ilişkilerin gelişme süreçleri vardır ve her gelişim aşamasında ilişkide yeni bir deneyim gerçekleşir. Tanışma, bilgi paylaşımı, ortak zevklerin paylaşımı, sosyal alan paylaşımı, cinsel yakınlaşma, arkadaş-akraba-aile yakınlaşmaları belirli zaman ve süre isteyecektir. İkili ilişkinin nasıl ve nerede başladığından ziyade nasıl devam ettiği daha önemlidir. Bu nedenle yeni başlayan bir ilişkinin sürecinin takip edilmesi, partnerlere ilişkinin ne kadar gerçek ve doyum sağlayıcı olacağı konusunda bilgi verecektir.

Ghosting genellikle ikili ilişkinin tanışma ve bilgi paylaşımı aşamalarında gerçekleşmektedir. İlişkinin ne kadar gerçek ve doyum sağlayıcı olduğunu anlayabilmek için süre gerektiğinden bu aşamalarda gerçekleşen bir terk edilme ne kadar gerçek bir terk edilmedir? Gerçek bir terk edilme olmadığını gördüğümüz Ghosting için gerçek bir ayrılık sonrası gösterilen tepkilerin gösterilmesi pek de uygun olmayacaktır" dedi.

Kaynak: İHA