AB Programlarına Katılımın Güçlendirilmesi Projesi

İzmir Vali Yardımcısı Kolsuz: 'AB'nin çok çeşitli isimler ve koşullar altında sunduğu fonlardan yararlanmak, ülkemizin sahip olduğu beşeri sermaye ile AB'nin sunduğu maddi sermayeyi bir araya getirerek ülkemizin toplumsal gelişmişlik sorunlarına bir nebze çare olabilir'.

Avrupa Birliği (AB) Programlarına Katılımın Güçlendirilmesi Projesi kapsamında İzmir'de AB programları tanıtım çalıştayı gerçekleştirildi.

Bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan İzmir Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz, AB'nin gerek üye ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişimlerine destek olmak, gerekse ülkeler arasında gelişmişlik düzeyini dengelemek amacıyla hibe ya da kredi şeklindeki mali araçlarla önemli miktarlarda kaynak harcadığını belirtti.

Üye olmak için başvuran ve adaylıkları tanınan ülkelere de özel mali destekler verildiğini kaydeden Kolsuz, söz konusu yardımların ülkeleri AB üyeliği sürecinde AB müktesebatına uyum, siyasi, ekonomik, yasal, idari tedbirler için mali kaynaklar sunduğunu ifade etti.

Kolsuz, bu fonlardan Türkiye'nin sosyal, ekonomik ve kültürel seviyesini yükseltmek için faydalanabileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'Ülkemiz genç nüfusuyla insan kaynağı bol ve entellektüel potansiyeli yüksek ama özellikle maddi sermaye ve imkanlar bakımından istenilen düzeyde değildir. AB'nin çok çeşitli isimler ve koşullar altında sunduğu bu fonlardan yararlanmak ülkemizin sahip olduğu beşeri sermaye ile AB'nin sunduğu maddi sermayeyi bir araya getirerek ülkemizin toplumsal gelişmişlik sorunlarına bir nebze çare olabilir. Ancak bu fonlardan yararlanabilmek için bir stratejimiz olmalı. Öncelikle durum değerlendirmesi ile kendi potansiyelimizi tanımak ve sonrasında doğru hamleleri yapmak durumundayız ki, bahsettiğimiz tüm AB fırsatlarından hakkıyla faydalanalım. Bu çalıştayın amacı proje fikirlerinin doğru adreslere yönlenmesi için yol göstermek, AB programlarını ve başvuru koşularını tanıtmaktır.'

Kamu ve özel sektörde, AB projeleriyle ilgili birimlerde görevli yaklaşık 200 kişinin katıldığı çalıştayda, ERASMUS+, UFUK 2020, COSME, EaSI gibi AB programları hakkında bilgiler verildi.
Kaynak: AA