Fındık Tarımında Laboratuvar Ortamında Fidan Üretilecek

Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Gökhan Kızılcı:'Doğu Karadeniz'deki yaşlı bahçelerin yenilenmesi için bu projemiz çok önemli'.

Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Gökhan Kızılcı, hazırladıkları proje kapsamında Doku Kültür Laboratuvarı kurarak fındıkta sertifikalı fidan üretimi gerçekleştirileceklerini söyledi.

Kızılcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda tescil işlemleri gerçekleştirilen Okay 28, Giresun Melezi ve Allahverdi çeşitleri başta olmak üzere üretimlerini yaptıkları fındık fidanlarına bölge çiftçisinden yoğun talep geldiğini belirtti.

Klasik yöntemlerle üretimini gerçekleştirdikleri fidanların talepleri karşılamakta yetersiz kaldığını vurgulayan Kızılcı, sorunu hayata geçirdikleri Doku Kültürü Laboratuvarı projesiyle aşmayı hedeflediklerini kaydetti.

Projeyle üretimi gerçekleştirilecek sertifikalı fidanların, Doğu Karadeniz'deki yaşlı fındık bahçelerinin yenilenmesinde de önemli görev üstleneceğini vurgulayan Kızılcı, şöyle devam etti:

'Doğu Karadeniz'de bulunan fındık bahçeleri oldukça yaşlı. Bunların yenilenmesi gündeme gelince kurum olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile yenileme çalışmalarına nasıl katkı sağlayabileceğimiz hususunu belirlemek için fizibilite çalışmaları yaptık. Bahçelerin yenilenmesi, yeniden tescil edilmesi durumunda ortaya çıkacak fidan talebini hesapladık. Bu hesaplamalar sonucunda mevcut klasik metotlarla fidan üretiminin fidan ihtiyacını karşılamayacağı ortaya çıktı. Fidan üretiminde kullanılan doku kültürüyle çoğaltımı fikri gündeme geldi ve bu yönde proje hazırladık. Doku kültürüyle siz çok daha dar alanlarda çok sayıda kitlesel fidan üretimi yapabiliyorsunuz.'

Kızılcı, projeyi Fındık Tanıtım Grubu ile ortak yürüttüklerini, bina, laboratuvar ve alıştırma seralarının yapım çalışmalarının devam ettiğini dile getirerek, 'Laboratuvarın devreye girmesiyle sertifikalı çok sayıda fidan üretimi sağlanacak. Projemizin olgunlaşması bir yıllık zaman aldı. Şuanda bina, laboratuvar ve alıştırma seraları yapımları devam ediyor' dedi.

Proje kapsamında üretilecek fidanların üreticilere dağıtılacağını, oluşturulacak bahçelerde verim miktarının yükseltileceği gibi, fındıkların daha da kaliteli hale getirileceğine işaret eden Kızılcı, 'Doğu Karadeniz'deki yaşlı bahçelerin yenilenmesi için de bu projemiz çok önemli. Yenilemelerde çiftçimiz isterse son tescil edilen, isterse de eski çeşit fındık fidanları kullanabilecek. Çiftçimize daha kaliteli ve sağlıklı fidan sunacağız' diye konuştu.
Kaynak: AA