İnşaatlarda Biriktirdiği Parayı, Lale Soğanına Yatırdı

Kozcağız Beldesi'nde yaşayan Muzaffer, uzun yıllar tünel inşaatlarında çalışarak biriktirdiği parayla lale soğanı yetiştiriciliğine başladı.

Bartın’ın Kozcağız Beldesi'nde yaşayan Erdi Muzaffer (24), uzun yıllar tünel inşaatlarında çalışarak biriktirdiği parayla lale soğanı yetiştiriciliğine başladı.

Hocaoğlu Köyü'nde ailesiyle yaşayan Muzaffer, gazetecilere yaptığı açıklamada, uzun yıllar inşaat işçiliğinin yanı sıra son 5 yıl tünel inşaatlarında çalıştığını söyledi.

Ailesinden ayrı yerlerde memleket hasreti çektiğini ve geçen yıl inşaat işinden ayrılarak, köyünde yaşamaya karar verdiğini ifade eden Muzaffer, 'Köyümde kendimize ait yerlerimiz vardı. Ben de bir süre bu toprakları hangi alanda değerlendirebileceğimi düşündüm. Yaptığım araştırmaların ardından kendime uygun ve güzel bir gelir getirici iş olarak gördüğüm lale soğanı yetiştirmeye karar verdim. Bartın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün de yardımlarıyla geçen yıl Ekim ayında 2 dönümlük tarlama tanesini 1 liradan aldığım 20 bin adet lale soğanı tohumu ektim. 20 bin lira sermaye harcadığım bu işten yaklaşık 60 bin lira kazanmayı hedefliyorum' diye konuştu.

Muzaffer, lale soğanı yetiştirmenin meşakkatli bir iş olmasının yanında kendisine mutluluk verdiğini söyledi.

Muzaffer, 'Bu işin bakımı biraz zor olsa da üretimimi en sağlıklı şekilde tamamlamakta azimli ve kararlıyım. Bartın’da lale soğanı yetiştiriciliğinin öncüsü de olmak istiyorum. Çünkü ilimizde bu alanda bir üretim yok' dedi.

'20 bin adet üretimle başladığım bu işi ilk etapta 60 bine çıkarmayı hedefliyorum' diyen Muzaffer, şunları kaydetti:

'Bu işi tamamıyla kavradığımda ve üretimimi de biraz artırdığımda iyi kazanç elde edeceğime inanıyorum. Şu anda Balıkesir’de bulunan bir firmayla anlaşma yaptım. Oraya sadece çıkan soğanları satacağım. Önümüzdeki hasat zamanlarında ise soğanlardan hariç laleleri de belediyelere satmayı planlıyorum. Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsettar Bayram ile müdürlük yetkilileri bana teknik konuda destek verdi. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bir adet lale soğanı tohumundan 6 adete kadar ürün alınabiliyor. Yaptığım işin ne kadar karlı olduğunu Haziran ayında çok daha net görmüş olacağım.'

- 'Bartın’ı lale bahçesine dönüştürebiliriz'

Bartın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram ise, lale soğanı yetiştiriciliğinin kolay ve karlı bir yatırım olduğunu belirtti.

Bayram, 'Bartın'ı lale bahçesine dönüştürebiliriz. Çiftçilerimiz, sadece lale soğanlarını değil, belediyelerle anlaşıp çiçeğini de değerlendirebilir. Birçok belediye lale çiçeğini, çevre planlamasında süs olarak kullanıyor. Bartın’daki diğer çiftçilerimiz de bu çiftçimizi örnek alarak lale soğanı yetiştiriciliğini geliştirebilirler. Bu yeni bir tarım alanı ve yeni bir gelir kapısı olarak ilimizde yayılabilir' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA