İngiliz Vatandaşı Altındağ'da Gözaltına Alındı

Terör örgütü DAEŞ'e katılmak için Türkiye'ye geldiği tespit edilen ve Altındağ'da bir otelde yakalanan İngiliz vatandaşının sınır dışı edileceği öğrenildi DAEŞ saflarına katılmak isteyen yabancı terörist savaşçıların en çok Fransa, Almanya, Belçika ve İngiltere'den Türkiye'ye geldiği belirlendi Brüksel'deki terör saldırısının faillerinden İbrahim elBakraoui'nin Türkiye'den sınır dışı edilmesi kararının ardından Belçika makamlarının 2 kez uyarıldığı bildirildi.

SERTAÇ BULUR/FATİH ÇAKMAK - Terör örgütü DAEŞ'e katılmak için ülkeye geldiği belirlenen ve Altındağ ilçesinde gözaltına alınan İngiliz vatandaşının sınır dışı edileceği öğrenildi.

AA muhabirinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, İstihbarat, Terörle Mücadele ve Kaçakçılıkla Mücadele şube müdürlükleri ekiplerinin görev yaptığı Risk Analiz Grubu, terör örgütü DAEŞ saflarına katılmak üzere 16 Şubat'ta Türkiye'ye gelen İngiliz vatandaşı M.A'nın, çarşamba gününden bu yana Ankara'da olduğunu tespit etti.

Bunun üzerine yapılan çalışmada, Altındağ'da bir otelde kaldığı belirlenen şüpheli gözaltına alındı. M.A'nın sınır dışı edilmek üzere Göç İdaresi yetkililerine teslim edildiği belirtildi.

- Yabancı terörist savaşçılar

Öte yandan, Suriye'de devam eden iç savaşın neden olduğu kaotik ortamdan yararlanmaya çalışan terör unsurlarına karşı yürütülen faaliyetler çerçevesinde, 2011'den itibaren 128 ülkeden 38 bin 269 kişiye Türkiye'ye giriş yasağı getirilirken, aralarında İbrahim el-Bakraoui'nin de bulunduğu 95 ülkeden 3 bin 290 kişi, yabancı terörist savaşçı olduğu gerekçesiyle sınır dışı edildi.

Risk Analiz Grubu'nun tespitlerine göre, terör örgütü DAEŞ saflarına katılmak isteyen yabancı terörist savaşçıların en çok Fransa, Almanya, Belçika ve İngiltere'den Türkiye'ye geldiği belirlendi.

- Belçika iki kez uyarıldı

Emniyet yetkilileri, Belçika'nın başkenti Brüksel'de 22 Mart'ta havalimanı ve metroda gerçekleştirilen terör saldırısının faillerinden İbrahim el- Bakraoui'nin 7 Haziran 2015'te Antalya Havalimanı'ndan ülkeye giriş yaptığını kaydetti.

Bakraoui'nin, 'çatışma bölgeleri ile irtibatları olduğu' gerekçesiyle terör ve istihbarat ekiplerince takip edilen 5-6 kişilik grupla Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde düzenlenen operasyonla gözaltına alındığını bildiren yetkililer, teröristin Göç İdaresi görevlilerince 14 Haziran'da sınır dışı edildiğini belirtti.

Üzerinde Belçika pasaportu bulunan teröristin, emniyetteki ifadesinde Hollanda'da ikamet ettiğini söylemesi üzerine uçağa bindirilmeden önce her iki ülkenin resmi kanallardan uyarıldığını vurgulayan yetkililer, Belçika'dan yaklaşık 10 gün sonra gelen cevap yazısında, 'Bakraoui'nin herhangi bir terör örgütü ile bağlantısının tespit edilemediği ve sadece hırsızlık kaydının bulunduğunun' belirtildiğini bildirdi.

Emniyet yetkilileri, bunun üzerine Belçika'ya gönderilen ikinci yazıda, teröristin çatışma bölgeleri ile bağlantısına özellikle vurgu yapıldığını ifade etti.
Kaynak: AA