'3 Yaşından Beri Hayatımda Müzik Var'

Kanadalı piyanist Hewitt: 'Keman çaldım, şarkı söyledim. 20 yıl boyunca klasik bale yaptım ama piyano her zaman benim büyük aşkımdı' 'İstanbul görülmesi gereken, çok etkileyici bir şehir'

HİLAL UŞTUK - Kanadalı ünlü piyanist Angela Hewitt, piyanoya olan sevgisini, 'Keman çaldım, şarkı söyledim. 20 yıl boyunca klasik bale yaptım ama piyano her zaman benim büyük aşkımdı' sözleriyle aktardı.

'İstanbul Resitalleri' kapsamında İstanbul'da sahne alan sanatçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılda 100'e yakın konser verdiğini ve bugüne kadar birkaç kez İstanbul'da hayranlarıyla buluştuğunu söyledi.

Londra'da yaşayan sanatçı 3 yaşından beri hayatında müziğin olduğunu dile getirerek, 'Ailem müzisyendi. Klasik müzik bu nedenle her zaman evimizin, ailemin, yaşamımızın bir parçasıydı. Başka şeyler de yaptım. Keman çaldım, şarkı söyledim. 20 yıl boyunca klasik bale yaptım ama piyano her zaman benim büyük aşkımdı. Duyguları göstermek ve insanlarla paylaşmak için müzik harika bir şey' dedi.

Johann Sebastian Bach'ın eserlerine getirdiği yorumlarıyla tanınan Hewitt, Bach'ın müziğinin müthiş olduğunu vurgulayarak, 'Yaşamımın büyük kısmını onun müziğiyle harcamak benim için müthiş bir yolculuk' yorumunu yaptı.

- 'Goldberg varyasyonları, benim en iyi ve en fazla bilindiğim eser'

Angela Hewitt, İstanbul'a ilk geldiğinde yorumladığı Bach'ın Goldberg varyasyonlarına işaret ederek, 'Goldberg varyasyonları, benim en iyi ve en fazla bilindiğim eser. 15 yıl önce kaydını yapmıştım ve yeniden bir kayıt yaptım' diye konuştu.

İstanbul'a ilk kez 10 yıl önce geldiğini aktaran sanatçı, şunları kaydetti:

'İlk geldiğimde özel bir gezi programına katılmış ve şehri gezmiştim. İstanbul'u her zaman sevmişimdir. Daha sonra sanırım 4 kez daha geldim. Burayı seviyorum. İnsanlarının harika olduğunu düşünüyorum. İstanbul görülmesi gereken, çok etkileyici bir şehir. Bu kez turist gibi değilim ama en kısa zamanda buraya yeniden gelmeyi istiyorum.'

Angela Hewitt, İstanbul'a her geldiğinde çok iyi karşılandığının altını çizerek, 'Burada çok iyi bakılıyorum herkes çok dostça yaklaşıyor. Dinleyiciler de çok sıcak. Bu da benim için yeterli' ifadelerini kullandı.

Londra'da yaşayan Hewitt, İstanbul ile Londra'nın iki farklı kültüre sahip şehirler olduğuna dikkati çekerek, 'Bu kültürel farklılıklar, onları etkileyici kılıyor. İstanbul'un nasıl bir değişim yaşadığını görmek çok güzel. Dünyayı gezmeyi çok seviyorum. Farklı kültürleri, insanları görmeyi ve yemekleri denemeyi seviyorum' dedi.

Dünyanın bir çok şehrinde, en etkileyici sahnelerde konserler veren ünlü sanatçı, her konserin aynı olmadığını ve bazı konserlerin diğerinden daha etkileyici olabileceğini söyleyerek, asıl önemli olanın ise, dinleyicilerden gelen geri bildirimler olduğunu aktardı.

Hewitt, İngiltere'de 4 Mart'ta Bristol, 5 ve 6 Mart'ta Galler, 8 Martta ise Codsall Festivali'nde konser verecek.

- Angela Hewitt

Ödüllü albümleri, dünyanın en iyi salonlarında verdiği resital ve konserleri ile çağın en önemli piyanistlerinden biri olarak görülen Angela Hewitt, 1958'de Kanada'da dünyaya geldi.

Sanatçı, Toronto Kraliyet Konservatuvarı'nda eğitim gördü, Ottawa Üniversitesi'nde Fransız piyanist Jean-Paul Sevilla ile çalışma fırsatı buldu.

İlk resitalini 9 yaşında gerçekleştiren Hewitt, İtalya'daki Viotti Yarışması'nda 1978'de birincilik elde etti. Sanatçı, Leipzig Uluslararası Bach Yarışması, Washington D.C. Uluslararası Bach Yarışması, Zwickau Uluslararası Schumann Yarışması, Cleveland Casadesus Yarışması, La Scala Dino Ciani Yarışması ve Toronto Uluslararası Bach Yarışması'nda büyük ödülleri kazandı.

Angela Hewitt, bugüne kadar Londra, New York, Paris, Los Angeles, Toronto, Tokyo, Seul, Sidney, Melbourne, Varşova, Milano, Lizbon, Venedik, Zürich, Stuttgart ve Hong Kong gibi şehirlerde, Carnegie Hall, Concertgebouw, Wigmore Hall, Royal Albert Hall, Royal Festival Hall, Lincoln Center, Sidney Opera House ve Queen Elizabeth Hall gibi önemli salonlarda sahne aldı.

Bugüne kadar, BBC, Houston, Dallas ve Cleveland senfoni orkestralarıyla Avustralya Oda Orkestrası ve Deutsche Kammerphilharmonie Bremen Oda Orkestrasıyla aynı sahneyi paylaşan sanatçı, Kanada Kraliyet Cemiyeti üyeliğine, İngiliz Kraliyet Nişanı (OBE) ve Kanada Devlet Nişanı'na layık görüldü.

Bugüne kadar yayımlanmış 30'dan fazla albümü bulunan Angela Hewitt'in Bach Konçertoları albümü yayınlanır yayınlanmaz Amerikan Billboard listelerine girdi.

Sanatçının Bach 'Füg Sanatı' adını taşıyan son albümü 2014'te yayımlandı.

Kaynak: AA