Nevşehir'deki Sıcak Hava Balonu İşçilerinin Grevi

Havaİş Genel Başkanı Tatlıbal: 'Balonculuk sektöründe çalışan üyelerimizin ücretlerini ve çalışma koşullarını iyileştirmek için, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemlerin alınması için, sosyal haklar için, en önemlisi iş garantisi için grevdeyiz'.

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) üyeleri, Kapadokya’da faaliyet gösteren bir sıcak hava balonu işletmesinde grevde olan işçiler için dayanışma eylemi düzenledi.

Göreme beldesinde sıcak hava balonu kalkış alanında toplanan sendika üyeleri, 'Vur vur inlesin baloncular dinlesin', 'Dik dur eğilme Hava-İş seninle' sloganları atarak, halay çekti.

Hava-İş Genel Başkanı Ali Kemal Tatlıbal, burada yaptığı konuşmada, Kapadokya’da balon firmalarında çalışan işçilerin hak mücadelesine destek amacıyla sendikanın geçen yıl bölgede örgütlenme çalışmalarına başladığını söyledi.

Yoğun çalışmalar sonucunda bölgede faaliyet gösteren 2 balon firmasında yetki aldıklarını anımsatan Tatlıbal, 'Yetki aldığımız Cihangiroğlu hava balon şirketinde toplu iş sözleşmesi yapma girişimlerimizin, iş verenin görüşmelere katılmaması nedeniyle sonuçsuz kalması üzerine 15 Şubat'ta grev kararı aldık' dedi.

Tatlıbal, onurlu hak mücadelesi için greve destek verdiklerini belirterek, 'Balonculuk sektöründe çalışan üyelerimizin ücretlerini ve çalışma koşullarını iyileştirmek için, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemlerin alınması için, sosyal haklar için, en önemlisi iş garantisi için grevdeyiz. Anadolu'da hakları gasp edilen bu onurlu insanların verdiği mücadeleyi duyurmak ve sendika olarak bu mağduriyeti gidermek istediğimiz için bugün burada toplandık' diye konuştu.

Grevin amaç değil araç olduğunu vurgulayan Tatlıbal, şunları kaydetti:

'Biz işçi kardeşlerimizin hayat standartlarının normal seviyeye yükselmesi ve iş garantisi olması için burada toplandık. Bu haksızlığa dur demek için buradayız. Biz o şirketlerin önünde engel olmuyoruz, işverenin işçisini, işçinin işvereni sevmesi ve bir aidiyet duygusunun oluşmasını amaçlıyoruz. İşverenlere seslenmek istiyorum. Biz öcü değiliz, bizim ne balonunuzda ne paranızda gözümüz var. Bizim sadece istediğimiz işçinize sahip çıkın, haklarını koruyun.'

Grevdeki işçilerden Suat Ertaş ise grev kararı alınmasından sonra diğer arkadaşlarının işten çıkartıldığını ileri sürerek, 'Biz çalışmak istiyoruz, biz patronlarımızdan sadece alın terimizin karşılığını istiyoruz' ifadesini kullandı.

Grup daha sonra şişirdikleri balonları patlatarak sıcak hava balonu işletmelerini protesto etti.

Eyleme, Anadolu Gençlik Derneği Nevşehir Şube Başkanı Abdurrahim Doğru da destek verdi.
Kaynak: AA