'Pitoresk İstanbul'

'Pitoresk İstanbul' dijital sergisi yarın kapılarını açacak.

Ressamlar Melling, Schranz, Allom, Bartlett, Lewis ve Ayvazovski'nin İstanbul tablolarının dijital olarak hazırlandığı, 'Pitoresk İstanbul' sergisi yarın açılacak.

Boyut Yayın Grubunun dijital restoratör ve animatörlerden oluşan geniş bir ekip tarafından bir yılı aşkın zamandır hazırladığı serginin genel yönetmenliğini Bülent Özükan, müzik yönetmeniliğini Anjelika Akbar, sanat yönetmenliğini ise Murat Öneş yürütüyor.

İstanbul Deniz Müzesinde gerçekleşen tanıtım toplantısında AA muhabirine açıklama yapan Özükan, sergi hazırlıklarının 3 yıl önceki Kırım Ayvazovski müzesi inceleme gezisine dayandığını anlattı.

Özükan, 'Avrupa ve Rusya'nın çeşitli şehirlerini içeriyor. Ressamların ortak özellikleri, resim sanatında romantizm akımının doruk noktasına ulaştığı 19. yüzyılda gelmiş ya da İstanbul’da yaşamış olmaları' dedi.

Serginin, son zamanlarda dünyada da ilgi gören dijital ortamda tabloların canlandırılmasından oluştuğunu dile getiren Özükan, şöyle devam etti:

'Bu içerikte bir sergi daha önce yapılmadı. Kitap sayfalarında 20 - 30 santimlik gravürlerin 5 metre yüksekliğinde ve 60 metre eninde tuvallerin dijital olarak yansıtılması müthiş bir deneyim. Sergi orijinal eserlerin dijital replikalarından oluşuyor. Seyahatnameler, 19. yüzyıl edebiyatının en popüler kitaplarını oluşturuyor. Bizim canlandırmalar ve büyük boyutlar kazandırdığımız dijital seyahatnameler elbette sürprizler içeriyor.'

İstanbul Deniz Müzesi Barbaros Salonunda yarın başlayacak sergi, 22 Mayıs Pazar gününe kadar kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA