Demokrat Aday Adaylarının 'İlerlemeci Demokratlık' Tartışması

ABD'de Demokrat başkan aday adayları Clinton ile Sanders, katıldıkları canlı yayında 'kimin daha ilerlemeci demokrat' olduğunu tartıştı Sanders: 'Clinton, seçim kampanyasının finansmanından iklim değişikliği, ticaret ve Irak Savaşı'na kadar birçok alanda partinin temel değerleriyle uyuşmuyor' 'Irak Savaşı'na 'evet' demek ve Wall Street ile bu kadar yakın olmak ilerlemeci demokratlık değil' 'Trump rakibim olursa başkanlık seçimlerinde ona fark atarak kazanırım'Clinton: 'Irak Savaşı'na evet oyu vermem bir hataydı' '675 bin dolar karşılığında Goldman Sachs'ta yaptığım konuşmalar normaldir; çünkü ben eski bir dışişleri bakanıyım'.

ABD'de Demokrat başkan aday adayları Hillary Clinton ile Bernie Sanders, katıldıkları canlı yayında Wall Street ve Irak Savaşı üzerinden 'kimin daha ilerlemeci demokrat' olduğunu tartıştı.

Demokrat Parti'nin başkan adayı olmak için yarışan eski Dışişleri Bakanı Clinton ile Vermont Senatörü Sanders, kozlarını CNN televizyonunda Anderson Cooper moderatörlüğündeki canlı yayında paylaştı.

Önce sahneye çıkan Sanders, Clinton'ı 'Irak Savaşı'na evet' demek ve 'Wall Street ile yakın ekonomik ilişki içinde olmakla' suçladı. Clinton'ın Wall Street'teki şirketlerden 15 milyon dolar seçim bağışı aldığını belirten Sanders, 'Clinton, seçim kampanyasının finansmanından iklim değişikliği, ticaret ve Irak Savaşı'na kadar birçok alanda partinin temel değerleriyle uyuşmuyor' dedi.

Yakın dönem Amerikan dış politikasının istikametini 2003 yılında başlatılan Irak Savaşı'nın belirlediğini savunan Sanders, 'Clinton o dönemde bu savaşa 'evet' demişti; halbuki ilerlemeci bir toplum 'Bush'u takip etme, bu savaşa girme' derdi' ifadelerini kullandı.

Kamuoyunda Clinton'ın başkanlık seçimlerini kazanma ihtimalinin daha yüksek olduğu yönünde bir algı olduğunu belirten Sanders, kendi kampanyasında daha fazla enerji ve heyecan olduğunu kaydetti.

Cumhuriyetçi aday adaylarından Donald Trump'ın kazanmasını isteyeceğini ifade eden Sanders, 'Trump'ın rakibi olması halinde kendisinin fark atarak seçimi kazanacağını' iddia etti.

Programın ikinci bölümünde sahneye çıkan Clinton ise rakibi Sanders'ın 'ilerlemecilik' kavramını kendisine göre kullandığını belirterek, 'Benim durduğum yer ve yaptığım işler bellidir' dedi.

Wall Street ile yakın ilişkileri ve Irak Savaşı'na 'evet' oyu vermesi çerçevesinde gelişen tartışmada Clinton, o günkü tercihinin 'bir hata' olduğunu yineleyerek, 'Bir kez daha onun bir hata olduğunu kabul ediyorum' şeklinde konuştu.

Seyircilerin aday adaylarına sorular sorduğu bölümde ise Clinton'ı en çok bakanlık görevini bıraktıktan sonra Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs'ta para karşılığı yaptığı konuşmalara ilişkin soru oldu.

Wall Street kurumları ile yakın ilişki içinde olması zaman zaman eleştiriye maruz kalan Clinton, 'eski bir dışişleri bakanı olarak' Goldman Sachs bankasında yaptığı konuşmalar karşılığında 675 bin dolar almasının 'normal bir durum' olduğunu dile getirdi. Ancak Clinton, o konuşmaları yaptığı dönemde Beyaz Saray için yarışmaya henüz tam olarak karar vermediğini dile getirdi.

İki rakip arasındaki ikinci raunt, 9 Şubat günü New Hampshire eyaletindeki ön seçimlerle yapılacak. CNN'in eyaletteki son anketlerinde Sanders, Clinton'a karşı yüzde 55'e yüzde 37 önde gözüküyor.

1 Şubat'ta Iowa'da yapılan ilk ön seçimi Clinton, bindelik farkla kazanmıştı. New Hampshire'da Sanders'ın önde gözüküyor olması, iki Demokrat aday adayı arasındaki yakın mücadelenin hız kaybetmeden devam edeceğini gösteriyor.
Kaynak: AA