'Sığınmacıları Rusya'ya Geri Göndermeyin' Çağrısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Norveç'ten, Rusya üzerinden gelen sığınmacıları bu ülkeye geri göndererek tehlikeye atmamalarını istedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Norveç'e, Rusya'dan gelen sığınmacıların taleplerini incelemeden geri göndererek bu insanların hayatını tehlikeye atmamaları çağrısında bulundu.

Örgütün internet sitesinden yapılan açıklamada, Norveç'in hızlandırılmış işlemlerle sığınmacıları, barınılacak güvenli bir ülke olduğunu varsayarak Rusya'ya geri göndermeyi durdurması gerektiğini belirtildi.

Açıklamada, Rus ve Norveçli yetkililerin, sınırdan geçen sığınmacılarla ilgili bugün yapacağı toplantıda alınacak kararlarında, mültecilerin haklarının korunmasını yönündeki yükümlülüklerini hesaba katması gerektiği vurgulandı.

Geçen yılın son aylarında yüzlerce sığınmacıyı Rusya'ya gönderen veya ülkeye girmelerine izin vermeyen Norveçli yetkililerin, yıl başından bu yana 13 sığınmacıyı Rusya'ya geri gönderdiği kaydedilen açıklamada, bunu yeni geri göndermelerin izleyebileceğine dikkat çekildi.

Açıklamada, Rus yetkililerin Norveç'ten geri gönderilenlerin sığınma isteklerini kulak ardı edip başvurularını adil şekilde ele almadıkları vurgulandı.

HRW Rusya Program Direktörü Tanya Lokshina, Rusya'nın iltica sisteminde görülen eksikliklerin, sığınma isteklerinin adil ve etkili bir biçimde değerlendirilmesini engellediğini söyledi. Lokshina, 'Norveç, sığınmacıları taleplerini bireysel olarak incelemeden Rusya'ya geri göndermemeli' ifadesini kullandı.

İki ülkenin de zulümden ve savaştan kaçan kişilerin korunmasını sağlamak için iltica prosedürlerini hızlandırması gerektiğini vurgulayan Lokshina, aksi takdirde iki ülkenin de uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerini doğrudan ihlal etmiş olacağını kaydetti.

Geçen yılın sonbahar aylarında, Suriye, Afganistan, Irak, Yemen gibi savaşın vurduğu ülkelerden gelen 5 bin 500 kişi, kuzey kutup bölgesindeki Rusya sınırından yürüyerek geçmelerini engelleyen ancak bisikletle geçmelerine olanak sağlayan sınır düzenlemesi sayesinde Rusya'dan Norveç'e geçmişti. Bazıları ise geçici vizeleriyle Rusya'da kısa bir süre geçirdikten sonra sığınma başvurunda bulunmak için Norveç'e gitmişti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Rusya'nın iltica prosedürü hakkındaki endişelerini 'Norveç'in Rusya'yı korumaya ihtiyacı olan kişiler için güvenli bir ülke olarak değerlendirmesi yanlış' açıklamasıyla bildirmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de ekim ayında Rusya'nın 3 Suriyeliyi önce süresiz olarak tutuklayıp, sonra Suriye'ye göndererek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini duyurmuştu.

Kaynak: AA