BM Genel Sekreter Yardımcısı Gaziantep'te

BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, Gaziantep’in Nizip ilçesinde 160 bin Suriyeli sığınmacının bulunduğu konteyner kent ve çadır kenti ziyaret etti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Gaziantep'te
BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson’ın konteyner kenti ziyaretine, Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz, İl AFAD Müdürü, Ahmet Taşkesen eşlik etti. Jan Eliasson kamp ziyaretine sığınmacılarla ilgili brifingle başladı, daha sonra konteyner kentteki eğitim ve sosyal salonları ziyaret etti. Sığınmacıların alışveriş yaptığı marketi ziyaret eden Eliasson, konteyner kent ve çadır kentte birer aileye konuk oldu. Kendisine ikram edilen kahveyi içen Eliasson, aileler ve çocuklarla tercüman aracılığıyla sohbet etti. Eliasson, daha sonra basın mensuplarına kamp ile ilgili izlenimlerinden oluşan bir açıklama yaptı.

Jan Eliasson açıklamasında, Türkiye’nin sığınmacılarla ilgili çalışmalarını çok beğendiğini belirterek, Türkiye’de mültecilere "konuklarımız" denilmesini takdir ettiğini söyledi.



Eliasson, Türkiye’nin sığınmacı konusunda yaptıklarından dolayı çok memnun kaldığını söyledi.

Türkiye’nin bugün itibariyle dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını belirten Eliasson, “Umut ediyorum ki mevcut baskılara rağmen Türkiye açık kapı politikasını devam ettirecektir. Buralarda çocukların oynayabildiğini görmek gerçekten çok güzel. Çocuklar, burada yaşam mücadelesi veriyor ama bombalardan uzak. Bu rahatlatıcı bir hissiyat ama, asla ve asla geride kalanları unutmamamız gerekir" şeklinde konuştu.

Jan Eliasson, sığınmacılarla ilgili devlet büyükleriyle temaslarda bulunmak üzere Ankara daha sonra da İstanbul’a gitmek üzere Nizip’ten ayrıldı.
Kaynak: İHA