Körfez'deki Yabancı İşçileri Zor Günler Bekliyor

Kuveytli iktisatçı Delimi: 'Bazı Körfez ülkeleri, harcamaların rasyonelleştirilmesi kapsamında kamu ve özel sektörde birtakım görevlerin iptali ve yaş sınırı getirilmesi de dahil bir dizi adımlar attı' Mısır’daki İşçi Sendikası Başkanı Ensari: 'Petrol fiyatlarının mevcut seviyesinden daha da aşağılara düşmesi durumunda Körfez ülkelerindeki yabancı işçilerin maruz kaldığı baskı artacak. Enflasyondaki artışın ücretlere yansımaması nedeniyle işçileri zor günler bekliyor' Suudi Arabistan'da işinden çıkarılarak ülkesine dönen Mısırlı Hamdi: 'Petrol fiyatlarındaki düşüşün bana kadar ulaşacak bir etkisi olacağını hiç tahmin etmezdim. Petrol fiyatlarındaki düşüş pek çok altyapı projesinin iptaline veya ertelenmesine neden oldu. Çalıştığım firma bu nedenle iş alamadı ve benimle birlikte 6 kişinin daha işine son verdi'

Dünya ham petrol fiyatlarındaki keskin düşüş, ekonomisi petrol ihracatına dayanan Körfez ülkelerindeki milyonlarca yabancı çalışanı işlerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya bırakıyor.

Kuveytli iktisat uzmanı Adnan ed-Delimi, yaşanan süreçten yabancı işçilerin olumsuz etkilenmesinin normal olduğunu belirtti. Delimi, 'Bazı Körfez ülkeleri, harcamaların rasyonelleştirilmesi kapsamında kamu ve özel sektörde birtakım görevlerin iptali ve yaş sınırı getirilmesi de dahil bir dizi adımlar attı' dedi.

Yabancı işçilere yapılan yıllık sermaye transferinin 100 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Delimi, bu rakamın petrolle ilgili yaşanan gelişmeler nedeniyle külfetli bir durum olduğunu ve bazı ülkeleri yabancı işçi yerine yerli iş gücünü tercihe sevk ettiğini dile getirdi.

- ' Yabancı işçileri zor günler bekliyor'

Mısır’daki İşçi Sendikası Başkanı Salah el-Ensari, 'Petrol fiyatlarının mevcut seviyesinden daha da aşağılara düşmesi durumunda Körfez ülkelerindeki yabancı işçilerin maruz kaldığı baskı artacak. Enflasyondaki artışın ücretlere yansımaması nedeniyle işçileri zor günler bekliyor' dedi.

Körfez bütçelerinin yaşadığı etkilenme sonucu bazı ülkelerin, bütçe açığını kontrol altına almak için mevcut projelerinden bir kısmını durdurmak zorunda olduğu hissine kapılacağını ifade eden Ensari, özel ve kamu kuruluşlarında da işçi azaltımına gidileceği görüşünü dile getirdi.

Kuveytli araştırmacı İbrahim el-Filkavi de bu şartlarda tecrübeli ve kalifiye elemanların iş değiştirme ya da ülkeden ayrılma seçeneğine başvurabileceğini savundu.

Filkavi, Körfez ülkelerinin yabancı işçilerden hızlıca kurtulmasının mümkün olmadığını, çünkü bunun ekonomilerini gerçek bir problemle karşı karşıya bırakacağını kaydetti.

- 'Petrol fiyatlarının beni etkileyeceğini hiç tahmin etmezdim'

Öte yandan Suudi Arabistan'ın kuzeybatısında bulunan Hail kentindeki bir inşaat firmasında 7 sene çalışan ve geçtiğimiz günlerde işten çıkarılarak ülkesine dönen Mısırlı Ecber Muhammed Hamdi, 'Petrol fiyatlarındaki düşüşün bana kadar ulaşacak bir etkisi olacağını hiç tahmin etmezdim' dedi.

İşten çıkarılmasının ardından ülkesine döndüğünü ve başka geçim yolları aradığını belirten Hamdi, 'Petrol fiyatlarındaki düşüş pek çok altyapı projesinin iptaline veya ertelenmesine neden oldu. Çalıştığım firma bu nedenle iş alamadı ve benimle birlikte 6 kişinin daha işine son verdi' diye konuştu.

Körfez ülkelerine artık geçmiş yıllarda olduğu gibi çok sayıda yabancı işçi akını olmadığına işaret eden Hamdi, 'Yeni bir dönemle karşı karşıyayız. İnşaat şirketlerinin pek çoğu onlarca işçi çıkarmaya başladı. Durumun böyle devam etmesi halinde binlerce kişinin işsizler ordusuna katıldığını göreceğiz' ifadelerini kullandı. - Petroldeki düşüş bütçeleri sarstı

Petrol fiyatlarındaki düşüşün ekonomisi büyük ölçüde petrol gelirlerine dayanan Körfez ülkelerinde bütçe açıklığına neden olduğu ifade ediliyor. Suudi Arabistan'ın 2016 yılı bütçe açığının yaklaşık 87 milyar dolar Kuveyt'in ise 40 milyar dolar olduğu kaydediliyor.

Bu keskin düşünün Körfez ülkelerini daha rasyonel harcamalar yapmaya, işçi sayısını azaltmaya ve bazı projelerin iptali yahut ertelenmesi gibi kararlar almaya ittiği dile getiriliyor.

Ham petrol fiyatı, arzdaki fazlalık ve talepteki azlık nedeniyle 2014 yılı ortasından bu yana varil fiyatı 120 dolardan yüzde 70 gerileyerek 2015 Ocak ayında 30 doların altına inmişti.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Bahreyn, Katar ve Umman'dan oluşan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinde 17 milyondan fazla yabancı işçi yaşıyor. İşçilerin aileleri de eklendiğinde bu sayı 23 milyonu geçiyor. Bu da söz konusu ülkelerin toplam nüfusu olan 48,8 milyonun yaklaşık yarısına tekabül ediyor.

Dünya Bankası'nın geçen hafta yayınlanan raporuna göre, Körfez ülkeleri, yabancı iş gücü bulundurma oranı bakımından dünyada ilk sırada yer alıyor. Katar'daki yabancı işçilerin ülke nüfusunun yüzde 91'ini oluşturduğu belirtilen raporda, bunu yüzde 89'la BAE, yüzde 72,1'le Kuveyt'in, yüzde 54'le de Bahreyn'in, yüzde 48 ile Suudi Arabistan'ın ve yüzde 24,5 ile de Umman'ın takip ettiği kaydedildi.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Arap ülkelerinde yaptığı araştırma, işsizlik oranlarının Umman'da yüzde 7,9, Bahreyn'de yüzde 7,4, Suudi Arabistan'da yüzde 5,7, BAE'de yüzde 3,8, Kuveyt'te yüzde 3,1, Katar'da ise yüzde 0,5 olduğunu ortaya koyuyor.

KİK istatistik merkezinin 2015 verilerine göre, BAE yüzde 3,68 oranla enflasyonun en yüksek olduğu ülke. Yüzde 3,21 ile Kuveyt ikinci sırayı, yüzde 2,4 ile Suudi Arabistan üçüncü sırayı, yüzde 2,3 ile Bahreyn dördüncü sırayı, yüzde 1,7 ile Katar beşinci sırayı alıyor.

Kaynak: AA