Myanmar'daki Etnik Çatışmalar

Ülkenin kuzeyindeki Şan eyaletindeki 4 etnik isyancı grup, hükümet ile görüşmelerinde Çin'in arabulucu olmasını istedi.

Myanmar'ın kuzeyinde Çin sınırında bulunan Şan eyaletinde etnik isyancı gruplar, hükümet ile Çin'in ara bulucuğunda görüşme talebinde bulundu.

Etnik isyancı grupların oluşturduğu Kuzey İttifakı'ndan yapılan ortak açıklamada, Myanmar ordusunun isyancılara yönelik saldırılarını derhal durdurması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, 'Son çatışmaların çoğu Myanmar-Çin sınırında yaşandığından Çin hükümetinin çatışmaların sonlandırılmasına ve sınırda istikrarın sağlanmasına aracı olmasını istiyoruz.' ifadesine yer verildi.

Etnik grupların hükümet ile adil ve samimi siyasi müzakerelerin başlatılması için çatışmaları sonlandırmaya hazır olduğu ifade edilen açıklamada, hükümete Şan eyaletinde silahlı çatışmaların sonlandırılması için ulusal ateşkes ilan etme çağrısı yapıldı.

Myanmar hükümeti, pazar günü eyaletteki Mongkoe kasabasının ordu tarafından kontrol altına alındığını açıklamıştı. Hükümet açıklamasında, ordunun kasabaya helikopterler ve ağır silahlarla müdahalesinin ardından Kuzey İttifakı grubunu oluşturan, Kaçin Bağımsızlık Ordusu (KIA), Ta'an Ulusal Kurtuluş Ordusu (TNLA), Myanmar Ulusal Demokratik İttifakı Ordusu (MNDAA) ve Arakan Ordusunun bölgeden çekildiği ifade edilmişti.

Myanmar'ın Çin'e sınırı olan kuzeyindeki Şan eyaletinde hükümet güçleriyle etnik gruplar arasında 20 Kasım'da çatışma çıkmış, en az sekiz kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı bildirilmişti.

Pekin yönetimi, gelişmeler üzerine Çin'in egemenliği ve güvenliğine zarar verecek durumlardan kaçınılmasını istemiş, sınırda güvenliği üst seviyeye çıkarmıştı.

Şan eyaletindeki çatışmalardan kaçan yaklaşık üç bin kişinin Çin'e sığındığı ve sığınmacılar arasında yaralıların da olduğu açıklanmıştı.

Kaynak: AA