Depresyon Kemoterapinin Etkisini Azaltıyor

Araştırmacılar, zeka geliştirici bir proteinin kişilerin kemoterapiye yanıt vermesinde önemli rol oynadığını bildirdi.

Sonuçları, Singapur'da düzenlenen Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği (ESMO) 2016 Asya Kongresi'nde sunulan çalışmada, depresyondaki kanser hastalarında, salgılanan bir protein türü olan beyin türevli nörotrofik faktör (BDNF) miktarının azaldığı gözlendi.

Çalışmanın lideri Yufeng Wu, BDNF miktarındaki azalmanın hastaları kanser ilaçlarına karşı daha duyarsız, ilaçların yan etkilerine karşı daha az toleranslı hale getirdiğini ifade etti.

Çin'in Çengçou Üniversitesine bağlı Henan Kanser Hastanesi Onkoloji Bölüm Başkanı Wu, doktorların, hastalarının ruh haline ve duygusal durumlarına daha fazla dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Depresif ruh halinin kanser hastaları, özellikle ölümcül hastalar arasında yaygın görüldüğüne dikkati çeken Wu, 'Depresyon, kemoterapinin etkisini azaltabilir ve bu süreçte BDNF önemli rol oynar.' dedi.

Wu, sağlıklı beyin fonksiyonları için önem teşkil eden BDNF'nin düşük seviyelerinin, ruhsal bozuklukla bağlantılı olduğunun altını çizdi.

Kanser teşhisi konulan ve kemoterapi tedavisi görmeye başlayan 186 hastayı inceleyen araştırmacılar, tedavi başlamadan bir gün önce gün hastalardan depresyon seviyelerini derecelendirmelerini istedi. Çalışma sırasında yaşam kaliteleri, hayatta kalanların sayısı ve diğer verileri toplayan araştırmacılar, bu verileri hastaların ruh halleriyle karşılaştırdı.

İleri evre akciğer kanseri olan hastalar için depresyonun kemoterapi sonuçlarını nasıl etkilediğini tespit etmek için yapılan bu çalışma, çok depresif hastalarda kanser hücrelerinin diğer organlara sıçradığını ve bu hastaların kemoterapi tedavisine toleranslarının ciddi şekilde azalttığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, BDNF'nin kemoterapi sırasında öldürülen tümörlü hücrelerin sayısını artırdığını kaydetti.

Kaynak: AA