Görme Ve İşitme Engelli Genç Avukat Oldu

Doğuştan görme engelli olan ve yüzde 90 işitme kaybı nedeniyle yalnızca işitme cihazıyla çok az duyabilen genç, hiçbir şeyin imkansız olmadığını kanıtlayarak avukat oldu.

Görme Ve İşitme Engelli Genç Avukat Oldu
İzmir’de yaşayan Celil Uzun (25) öğretmen baba ve ev hanımı annenin çocuğu olarak görme engelli dünyaya geldi. 2 yaşına geldiğinde ise yüzde 90 işitme kaybı olduğu ortaya çıkan Celil, ailesinden gelen büyük destekle yaşama hiçbir zaman küsmedi ve ilk günden itibaren eğitimine hiç ara vermedi. Kulaklık yardımıyla çok az duyabilen Celil Uzun, ilköğretimin ardından engelsiz öğrencilerle birlikte okudu. Ardından da ortaokul, lise derken hukuk fakültesini kendisine hedef seçti. Doğuştan görme engelli ve yüzde 90 işitme kaybı olan Celil Uzun, hayalini kurduğu hukuk fakültesine çok çalışarak ulaştı. Önündeki tüm engelleri aşıp, burslu olarak Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesine giren Uzun, buradan da başarıyla mezun oldu. Görme ve işitme engelli olan genç hukukçu, bir yıl süren avukatlık stajını da başarıyla tamamlayarak ruhsatnamesini alıp yemin ederek, cübbe giydi. Celil Uzun’a cübbesini, hocası Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, Baro Başkanı Aydın Özcan ve Avukat Münir Hakan Eriş giydirdi. İzmir Barosuna 12 bin 700 numarayla kaydolan ve ruhsatnamesini alan Celil Uzun, törende coşkulu alkışların da sahibi oldu.

"Yüzde 100 görmüyorum ve yüzde 90 oranında duymuyorum"

25 yaşındaki genç avukat, "Yüzde 100 görmüyorum ve yüzde 90 oranında duymuyorum, ancak önce ailemin, sonra öğretmenlerimin ve bana inanan herkesin desteğiyle hiçbir zaman bu engelleri önümde birer engel olarak görmedim. Bir yıllık stajda çok şey öğrendim, yeni dostluklar kurdum. Bugün de cübbemi giyip yemin ederek, ruhsatımı aldım. Artık İzmir Barosunun kayıtlı bir üyesiyim ve avukatlık yapma şansım var. Ancak ben vatanıma ve devletime olan borcumu hizmet ederek ödemek istiyorum. Bu nedenle bir devlet kuruluşunda hukukçu olarak, mümkün olursa da engelliler ve çocuklar için çalışmak istiyorum. Öncelikli hedeflerim bunlar, ilerleyen dönemlerde yüksek lisansımı tamamlayıp farklı bir kariyer de düşünebilirim" diyerek gelecek hedeflerini anlattı.

Törende büyük mutluluk yaşadıklarını ifade eden Celil’in annesi Ayşe Uzun ve babası Muhittin Uzun, oğullarının eğitimi için Rize’den İzmir’e göç ettiklerini söyledi.

Uzun ailesi, "Başlarda oğlumuzun eğitimi için bin 400 kilometre öteden Rize’den kalkıp İzmir’e gelmemizi eleştirenler oldu ama şimdi dönüp baktığımızda iyi ki gelmişiz diyoruz. Aileler engelli çocuklarının eğitimi için güçleri yettiğince mücadele etsinler. Oğlumuzla ne kadar gurur duysak azdır" dedi.

Kaynak: İHA