Başbakan Yıldırım Rize'den müjdeyi verdi

Başbakan Yıldırım 2018'de bitmesi beklenen tünelin 2017'de biteceğini söyledi.

Başbakan Yıldırım Rize'den müjdeyi verdi
Başbakan Binali Yıldırım 'Ovit Tüneli Işık Göründü' törenine katıldı.

Dünaynın en uzun tünellerinden biri olması beklenen tünelin 2018'de bitmesi beklenirken Yıldırım, tünelin 2017'de bitmesi için çalışmalara hız verdiklerini söyledi.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle;


Ovit Dağı Kasım ayı gelince kapanır, bir daha Mayıs'a, Haziran'a kadar geçit vermez. O kötü yollarda başımıza ne gelecek diye yola çıkmadan bir kere değil, kırk kere düşünürdünüz. Gurbette olana ulaşmaktan neredeyse ümidini kesen, 'Sağolsun da dağın ardında olsun' derdik. Artık 'sağolsun da buluşalım, hasret giderilim, kavuşalım' diyoruz. 14 yıldır dağlara deliyoruz, denizleri aşıyoruz, dünyanın bir ucundan bir ucuna uçuyoruz. Bu ülkenin her bir köşesini yollarla, tünellerle, trenlerle, feribotlarla, köprülerle, kanallarla imar etmeye kararlıyız. Yeter ki siz mutlu olun, yeter ki hasret bitsin, yeter ki sizlerin yüzü gülsün. Türkiye'nin geleceğini inşa etmek adına hayata geçirdiği projelerin en anlamlılarından biridir bu tünel. 2012'de milletin adamı, milletin sevdalısı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde temelini attık. Cumhurbaşkanımız dedi ki, 'Artık bu hasret bitsin, 130 yıllık hasret bitsin.' Rize'yle Erzurum'la iki Potomya'yı bir araya getirelim. Potomya ile Mezopotamya'yı bir araya getirecek tarihi yolculuğu başlattık.

ARTIK BU HASRET BİTSİN


1 milyar 140 milyona maloluyor. Bağlantı yollarıyla birlikte hizmete almamıza az bir zaman kaldı. Şimdi Ulaştırma Bakanımız ne dedi, '2018'de bitecek'. 2018'i bekler misiniz? Buradan müteahhide, yüklenicilere ve bakanımıza açıkça söylüyorum, bu tünel Ovit Tüneli 2017'nin sonunda hizmete girecek. Ona göre çalışmalarınızı yapın. Artık bu hasret bitsin. Dağlar geçit versin. Milletimiz birbiriyle buluşsun. Kardeşliğimiz daim olsun. Projenin toplam uzunluğu 17,5 kilometreyi buluyor, 14 kilometresi gidiş, 14 kilometre de geliş. İki tünel, bir oradan bir oradan başlattık. Bu projeyle birlikte sadece iki tane 14 km.lik tünel yok. Şurada gördüğünüz ark tünelleri de var. Buradan İkizdere'ye var. İyidere'ye doğru tam 9 tane daha tünel yapacağız. 34 km. yolun tamamını iki gidiş, iki geliş yapacağız. Rize'den çıkan Erzurum'a hiç araba sollamadan varacak. İspir'in fasülyesi Rize'ye daha erken gelecek.

BU DAĞLARDA TERÖRE YER YOK TÜNELE YER VAR

Bu dağlarda teröre yer yok, tünele yer var. Bölücülüğe yer yok, kardeşliğe yer var. Erzurum'la Rize'nin yaylaları kardeştir. Doğu Anadolu ile Karadeniz'in kardeşlik bağlarını atıyoruz. Bu tünel hizmete girdiğinde tasarruf da var. Tam 35 trilyon yılda tasarruf sağlayacağız. Tamamladığımızda bu Ovit Dağı Tüneli deyip geçmeyin, dünyanın ikinci büyük tüneli oluyor. Rize'ye de bu yakışır, Erzurum'a da bu yakışır, Türkiye'ye de bu yakışır. Tünellerimiz bitince yaz, kış konforlu bir şekilde seyahatinize devam ediyorsunuz.

KARADENİZ'İ AKDENİZ'E BAĞLAYACAĞIZ


Vatandaşlarımız yıl boyunca 'Ovit ne zaman kapandı, ne zaman kapandı' diye endişe etmeyecekler. Rizeli kardeşlerimizle Erzurumlu kardeşlerimize ne yaparsak az olur. Helal olsun, bu eserler sizlere helal olsun. 65. Hükümet olarak hedeflerimizden bir tanesi de Karadeniz'i Akdeniz'e, Güneydoğu'ya bölünmüş yollarla bağlamaktır. Bunun için tam 18 tane Edirne'de Artvin'e kadar kuzey, güney koridorları üzerindeki yol çalışmalarının yüzde 90'ı bitti.