Avrupa Parlamentosu Sakharov İnsan Hakları Ödülü

Hristiyanlar Demokratlar, bu yıl verilecek ödül için Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil’i destekleyecek.

Avrupa Parlamentosu’nda en fazla sandalyeye sahip Hristiyan Demokratlar Grubu (EPP), bu yılki Sakharov İnsan Hakları Ödülü için Kırım Tatarlarının lideri ve eski Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil’i destekleyeceklerini açıkladı.

EPP Grubundan yapılan yazılı açıklamada, mevcut beş adayın sayısının gelecek hafta üçe indirilmesi için dışişleri ve insan hakları komitelerinde bir oylama yapılacağı hatırlatılarak, Kırım’da insan haklarının gelişmesi için mücadele eden Tatarların lideri ve eski Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil’in, EPP yönetimi tarafından ödül için aday gösterileceği belirtildi.

Abdülcemil’in bütün yaşantısını şiddet içermeyen bir mücadeleyle ifade özgürlüğü, azınlık ve insan haklarının korunmasına adadığı hatırlatılan açıklamada, Kırım Tatarlarının liderinin, Sovyetler Birliği’nin Çekoslovakya’ya istilasına karşı çıkan, Komünist rejim sırasında vicdan özgürlüğü ihlal edilenlerini savunan ve Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da insan haklarının önemli bir savunucusu olduğu vurgulandı.

Cumhuriyet yazarı gazeteci Can Dündar, Yezidi toplumunun haklarının savunucusu Nadia Murad Basee ve Lamiya Aji Bashar ile Çin'deki Uygurlu azınlığın hakları için mücadale eden akademisyen Ilham Tohti, ödüle aday gösterilenler arasında bulunuyor.

Avrupa Parlamentosu Başkanlık Divanı, ödüle layık görülenleri 27 Ekim'de açıklayacak.

Sakharov İnsan Hakları Ödülü, 1988 yılından bu yana veriliyor. Türkiye'den Leyla Zana da ödülü alanlar arasında yer alıyor. Ödüle aday gösterilmek için siyasi grupların desteği ya da en az 40 parlamenterin imzası gerekiyor.

Kaynak: AA