Yemen'deki Ateşkes İhlalleri

Ateşkese yönelik ülkenin farklı kentlerinde ihlaller tespit edildi Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin sözcüsü Tuğgeneral Asiri:'Ateşkes ilan edildiğinde tüm talimatların darbeci savaşçılara ulaşması vakit alır'.

Yemen'de gece yarısı itibariyle yürürlüğe giren 72 saatlik ateşkese yönelik ihlallerin kaydedildiği belirtildi.

Suudi Arabistan resmi televizyon kanalı İhbariyye'nin haberine göre, ateşkese yönelik ilk ihlaller Taiz ve Ed-Dali kentlerinde kaydedilirken, ilerleyen saatlerde başkent Sana'nın Nehem ilçesinde de 9 ihlal tespit edildi.

Konuya ilişkin İhbariyye televizyonuna açıklamalarda bulunan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Asiri, 'Sahadaki durumu anlıyoruz. Ateşkes ilan edildiğinde tüm emirlerin ve talimatların darbeci savaşçılara ulaşması vakit alır.' dedi.

Asiri, yine de bu ihlalleri kayıt altına aldıklarını ve başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere ilgili kurumlara bildireceklerini, ihlallerin artması halinde gerekli caydırıcı önlemleri alacaklarını ifade etti.

Darbecilerin önünde uluslararası topluma ve Yemen halkına karşı sorumluluklarının farkında olduklarını ispatlamaları için 3 günleri olduğunu kaydeden Asiri, 'İnsani yardımların Yemen limanlarına gönderilmesine hiç ara verilmedi. Yardımların ulaşmadığı bölgeler darbeciler tarafından kuşatma altında olan yerlerdir. Yardımların dağıtımı ve gerçek sahiplerine ulaştırılması sürecinin takibinde sorunlar yaşanmaktadır. Ateşkes yardımların başta Taiz kenti olmak üzere darbecilerin kuşatması altındaki bölgelere ulaşmasını sağlayacak.' diye konuştu.

BM, Yemen'de 19 Ekim Çarşamba günü yerel saatle 23.59'da ülke genelinde geçerli olmak üzere 72 saatlik çatışmaların durması anlaşmasının yürürlüğe gireceğini duyurmuştu.

Yaklaşık 2 yıldır Yemen hükümetine karşı Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları arasında süren çatışmalarda 10 binden fala kişi hayatını kaybetmiş ve 5 ateşkes yürürlüğe girmişti.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 Mart 2015'te operasyonlara başlamıştı.
Kaynak: AA