BM İnsani İşler Suriye Koordinatörü Hillo Açıklaması

'Suriye görüşmeleri başladığında umarım Rus hava saldırıları da dahil bütün hava saldırıları durur ve görüşmelere bir şans verilir' 'Yeter artık! Krize siyasi çözüm bulunmalı' Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Egeland: 'Rusya, İran, ABD, Suudi Arabistan ve Türkiye'ye ellerinden gelen her şeyi yapmaları çağrısında bulunuyorum. Bu ivmeyi kaybederlerse yıllarca pişmanlık duyacaklar'

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Suriye Koordinatörü Yakub El Hillo, 'Suriye görüşmeleri başladığında umarım Rus hava saldırıları da dahil bütün hava saldırıları durur ve görüşmelere bir şans verilir' dedi.

Hillo, BM Cenevre Ofisi'nde Suriye'deki iç savaşın doğurduğu insani krize ilişkin düzenlediği basın toplantısında, 21. yüzyılın en büyük insani krizinin Suriye'de yaşandığını söyledi.

Suriye halkının artık umudunu kaybetmeye başladığını ifade eden Hillo, 'Cuma günü Cenevre'ye gelecek uluslararası toplumdan beklentilerimiz sadece siyaset değil, Suriye halkını da konuşmaları. Suriye halkı siyasi başarısızlığın bedelini ödemeye devam edemez' şeklinde konuştu.

Suriye halkının yüzde 67'sinin yoksullukla boğuştuğuna, 4,5 milyondan fazla kişinin erişimin zor olduğu yerlerde yaşadığına dikkati çeken, Hillo, okullara, hastanelere, sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların son bulması gerektiğinin altının çizdi.

Suriye'de insani yardım yapmanın son derece tehlikeli ve pahalı olduğunu belirten Hillo, taraflara 'Yeter artık! Krize siyasi çözüm bulunmalı' çağrısında bulundu.

Hillo, 'Suriye görüşmeleri başladığında umarım Rus hava saldırıları da dahil bütün hava saldırıları durur ve görüşmelere bir şans verilir' cevabını verdi.

Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland ise, taraflara ön koşulsuz masaya oturmaları çağrısında bulunarak, 'İnsani yardım kuruluşlarının çalışmalarını engelleyen şu Berlin Duvarı'nı yıkın ve sivillere yardım ulaştırmamıza müsaade edin' dedi.

Krize çözüm bulma çabaları konusunda boşa harcanan her saatte, 50 Suriyeli ailenin yerinden edildiğini ifade eden Egeland, 'Özellikle Rusya, İran, ABD, Suudi Arabistan ve Türkiye'ye ellerinden gelen her şeyi yapmaları çağrısında bulunuyorum. Bu ivmeyi kaybederlerse, yıllarca pişmanlık duyacaklar. Önümüzdeki günlerde Cenevre'de başarısız olma lüksümüz yok' ifadesini kullandı.

Avrupa'daki sığınmacı krizine de değinen Egeland, 'Avrupa bölgede krizin çözümüne ilişkin umut aşılamayarak stratejik bir hata yaptı ve şimdiyse sığınmacı akını ile karşı karşıya kaldı' değerlendirmesinde bulundu.

UNICEF Suriye Temsilcisi Hanna Singer ise Suriye'nin çocuklar için yeryüzündeki en tehlikeli yer haline geldiğini söyledi.

Suriye'de iki milyon çoğun okula gidemediğine dikkati çeken Singer, iki kayıp nesil ile karşı karşıya olduklarını belirtti.
Kaynak: AA