Türkiye-Kırgızistan Ticaret Ve Yatırım Forumu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: 'Ülke olarak Kırgızistan'ın istikrarına, demokratik gelişimine ve ekonomik kalkınmasına büyük önem veriyoruz' 'Sadece biz kazanalım istemiyoruz, kardeşimiz Kırgızistan da kazansın. İkimiz birlikte büyüyelim, birlikte zenginleşelim' Kırgızistan Ekonomi Bakanı Kozhoshev: 'Türkiye, Kırgızistan için en önemli ekonomik ve ticari ortaklardan biridir'

Türkiye-Kırgızistan Ticaret Ve Yatırım Forumu
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kırgızistan'ın istikrarına, demokratik gelişimine ve ekonomik kalkınmasına büyük önem verdiklerini belirterek, 'Sadece biz kazanalım istemiyoruz, kardeşimiz Kırgızistan da kazansın. İkimiz birlikte büyüyelim, birlikte zenginleşelim' dedi.

Tüfenkci, Türkiye ve Odalar Borsalar Birliğinin (TOBB) ev sahipliğinde, TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirilen Türkiye-Kırgızistan Ticaret ve Yatırım Forumu'ndaki konuşmasında Türkiye ve Kırgızistan'ın tarihi bağlarla birbirine bağlanmış iki dost ve kardeş ülke olduğunu söyledi.

Kırgızistan'ın istikrarı, refahı ve mutluluğunun Türkiye'nin istikrarı, refahı ve mutluluğu anlamına geldiğini ifade eden Tüfenkci, son yıllarda ülkeler arasındaki ilişkilerin olağanüstü ivme kazandığını dile getirdi.

İki ülke arasında siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ve eğitim alanlarında çok boyutlu ilişkilerin geniş bir hukuki zeminde sürdürüldüğüne dikkati çeken Tüfenkci, stratejik ilişkilerin her iki ülkenin güçlü iradelerine dayandığının altını çizdi.

Tüfenkci, Bakanlık olarak Kırgız muhataplar ile ilişkileri en iyi seviyede tutarak, işbirliğini her alanda daha ileri düzeye taşıma gayreti içerisinde olduklarını ifade ederek, 'Ülke olarak Kırgızistan'ın istikrarına, demokratik gelişimine ve ekonomik kalkınmasına büyük önem veriyoruz' diye konuştu.

- 'Birlikte büyüyelim, birlikte zenginleşelim'

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2012-2015 döneminde artış gösterdiğine işaret eden Tüfenkci, ticaret hacminin 1 milyar dolar seviyelerine ulaşması için bir engel bulunmadığını dile getirdi.

Kırgızistan'ın Türkiye'nin ihracatının en hızlı arttığı ülkeler arasında yer aldığını belirten Tüfenkci, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Kırgızistan'daki çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 300 civarında Türk sermayeli firma, Kırgız ekonomisine büyük katkı vermektedir. Türk firmaları 5 binin üzerinde Kırgız vatandaşına da istihdam sağlamaktadır. Bu yeterli değil. Biz istiyoruz ki Kırgızistan ile daha çok işbirliği yapalım, daha çok yatırım yapalım, daha çok istihdam sağlayalım, ticareti daha çok geliştirelim. Biz sadece biz kazanalım istemiyoruz, kardeşimiz Kırgızistan da kazansın. İkimiz birlikte büyüyelim, birlikte zenginleşelim.'

Tüfenkci, özellikle Türk müteahhitlik firmaları ile yapılacak işbirliğinin Kırgızistan'ın bulunduğu tüm bölge ülkelere yarar sağlayacağının altını çizdi.

Ticaretin dünyayı yönlendiren ve şekillendiren bir güç olduğunu kaydeden Tüfenkci, günümüzde küreselleşmeyle birlikte ülkeler arasında ticari sınırların kalktığını ve rekabetin daha fazla ön plana çıktığını ifade etti.

Dünyanın sosyal ve siyasal açıdan dönüşüm geçirdiğine, yeni dengeler oluştuğuna vurgu yapan Tüfenkci, 'Değişimler, yapısı itibarıyla birtakım sıkıntıları da beraberinde getirir. Bu sıkıntılar aynı zamanda riskleri ve fırsatları da aynı ölçüde getirir. Şüphesiz ki dönüşümü yakalayan toplumlar yeni uluslararası sistemin inşasında söz sahibi olacaklardır' diye konuştu.

Türkiye'nin, sağlamış olduğu siyasi istikrarla ekonomi alanında gıptayla izlenen bir başarı sergilediğini vurgulayan Tüfenkci, bu başarıya katkı sağlayan özel sektörün her zaman yanında olacaklarını söyledi.

Tüfenkci, Türkiye'nin, zor olmasına karşın fırsatlarla dolu bir coğrafyada yer aldığını dile getirerek, 'Ülke olarak barış, istikrar ve ekonomik refah kadar bölgemize ve dünya barışına katkıda bulunmak için de çalışıyoruz' dedi.

Suriye'de yaşananların sadece Ortadoğu'nun değil, tüm dünyanın sorunu olduğunu belirten Tüfenkci, bu anlamda Suriye'nin refahı ve huzurunu Türkiye'nin refahı ve huzuru ile eşdeğer gördüklerini kaydetti.

- Kozhoshev'in konuşması

Kırgızistan Ekonomi Bakanı Arzybek Kozhoshev de forumun iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmek açısından önemli olduğunu, ekonomik ve ticari ilişkilere katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

Türkiye'nin, Kırgızistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk devlet olduğunu anımsatan Kozhoshev, 'Türkiye, Kırgızistan için en önemli ekonomik ve ticari ortaklardan biridir' diye konuştu.

Geçen yılın 11 ayı itibarıyla iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 232 milyon dolar seviyelerinde gerçekleştiğini dile getiren Kozhoshev, Türk firmalarının son 20 yılda Kırgızistan'da 324 milyon dolarlık doğrudan yatırım yaptığının altını çizdi.

İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaştırılmasının hedeflendiğini hatırlatan Kozhoshev, forumun söz konusu hedefe ulaşmak adına atılan adımlar arasında yer aldığını belirtti.

Küresel krizi bir risk değil fırsat olarak gördüğünü anlatan Kozhoshev, Türk yatırımcılar için Kırgızistan'ın çekiciliğinin gelecekte daha da artacağını düşündüğünü kaydetti.

Kozhoshev, Türkiye ve Kırgızistan arasındaki ilişkilerin temellerinin son derece sağlam olduğunu vurgulayarak, 'Biz, kardeş olduğumuzu unutmamalıyız. Allah'ın izniyle Türk-Kırgız ilişkileri daha da gelişecektir' dedi.

Konuşmaların ardından OSTİM OSB Başkanlığı, KOSGEB, TOBB ile Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası arasında ayrı ayrı işbirliği protokolleri imzalandı.
Kaynak: AA