İngiltere'den Polonya'daki NATO Tatbikatına Asker Desteği

İngiltere, Polonya'daki 'Anakonda' tatbikatına yaklaşık bin asker göndereceğini duyurdu.

İngiliz hükümeti, Polonya ile güvenlik alanındaki bağlarını kuvvetlendirme ve bu ülkedeki NATO tatbikatına destek amacıyla Polonya'ya bin civarında İngiliz askeri göndereceğini duyurdu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile Savunma Bakanı Michael Fallon'un dün akşam İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da Polonyalı mevkidaşları Witold Waszczykowski ve Antoni Macierewicz ile bir araya geldiği kaydedildi.

Dört bakanın yaptığı toplantıda, iki ülke arasındaki askeri, güvenlik ve diplomatik alanlarında işbirliğine odaklanıldığı aktarıldı.

Açıklamada, bakanların görüşmesinde, Polonya'da düzenlenen 'Anakonda' isimli NATO tatbikatına destek çerçevesinde Birleşik Krallık'ın, bu ülkeye yaklaşık bin askeri personel göndermesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Askerlerin, bölgeye ne zaman ulaşacağına dair herhangi bir bilgi verilmezken, bu birliğin tatbikat çerçevesinde muharebe gruplara destek sağlayacağı bildirildi.

- İngiltere-Polonya bağları 'kuvvetli'

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond da, toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık-Polonya arasındaki bağları 'kuvvetli' olarak nitelendirdi.

Minsk Anlaşması tamamen hayata geçirilene kadar Rusya'ya baskının sürdürülmesinin önemi noktasında tüm bakanların hem fikir olduğunu ifade eden Hammond, 'Demokratik ve müreffeh bir Ukrayna'nın desteklenmesi ihtiyacında da hem fikir olundu' dedi.

Hammond, ülkesi ve Polonya'nın DAEŞ ile mücadele için oluşturulan küresel koalisyonun ortakları olduğunu hatırlatarak, 'DAEŞ propagandasıyla mücadele ve terör tehditiyle başa çıkma kapsamında yürütülen çabalarımızı artıracağız. Polonya ile bu alanlarda ve 2016'da ortaya çıkan konularda yakından çalışmayı sürdüreceğiz' diye konuştu.

İngiliz hükümeti geçen yıl, Rusya'nın Baltık ülkelerine olası bir provokasyon ve saldırılarına karşı, Polonya gibi müttefiklerine destek için asker göndereceğini duyurmuştu. Anakonda tatbikatı, 2006'dan beri her iki yılda bir olmak üzere NATO tarafından düzenleniyor. Polonya, Temmuz ayında NATO zirvesine ev sahipliği yapacak.

Kaynak: AA