Diyarbakırlı Çiftçinin Yüzü 'Badem'le Güldü

Diyarbakır'ın dağlık ilçelerindeki dar tarım alanlarında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hibe desteğiyle badem bahçesi oluşturan çiftçiler, yüksek rekolte ile gelirlerini 10 kat artırdı.

Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi kapsamında yüzde 70 hibe destekten faydalanarak dağlık ilçelerdeki dar tarım alanlarına badem ağaçları diken çiftçinin ilk hasatta yüzü güldü.

8 bin dekar badem bahçesi tesis edilen ilde hayata geçirilen proje, semeresini vermeye başladı. Bu yıl hasatta yaklaşık 600 ton rekolte beklenen badem bahçeleri ile çiftçi gelirini artırmanın mutluluğunu yaşarken, diğer çiftçilere de örnek oldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilin kuzeyinde kalan dar tarım alanlarında meyveciliği geliştirmek için büyük projelerin gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu doğrultuda hayata geçirilen Diyarbakır-Batman-Siirt Kırsal Kalkınma Projesi ile başka projeler kapsamında ilde şu anda 8 bin dekar badem bahçesinin kurulduğunu aktaran Atalar, şunları kaydetti:

"Proje önümüzdeki günlerde devam edecek. GAP idaresiyle yaptığımız projelerle geçen yıl 200 dekar daha badem bahçesi tesis edildi. Yüzde 70 hibelerle bahçe tesislerimizin yapılmasına devam edeceğiz. Bu projelerle Diyarbakır'ın özelilikle Eğil, Dicle, Ergani, Çermik, Çüngüş, Hazro, Hani, Lice ve Kulp ilçelerinde dar alanları meyve bahçelerine dönüştürmek suretiyle çok büyük bir maddi kaynak sağlamış olacağız."

- "600 ton badem içi hasadı beklemekteyiz"

Atalar, badem ağaçlarında bu yıl 600 ton badem içi rekoltesi beklediklerine işaret ederek, çiftçinin büyük katma değer sağlayan rekolteden memnun olduğunu belirtti.

Amaçlarının ekonomik olarak yeterli üretim alanlarına sahip olmayan çiftçinin, meyve bahçeleri ile gelirini artırmak olduğunu vurgulayan Atalar, "Tarla ziraatına göre meyvecilikle geliri 8 ile 10 katına çıkarmak mümkün" ifadesini kullandı.

Elde edilecek bademin çiftçiye katkısının 15 milyon lira civarında olduğunun altını çizen Atalar, bunun Diyarbakır'a büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.

- Tersine göç yaratacak

Atalar, oluşturulan bahçelerin istihdama da önemli katkı sağladığını bildirerek, "Artık bölgedeki çiftçinin ekmek parası için başka bölgelere gitmesine gerek kalmayacak. Tersine bölgeye göç yaşanacak" şeklinde konuştu.

Bu yıl hava koşullarının da etkisi ile rekoltenin beklentiyi karşıladığını belirten Atalar, verimin yüksek olmasının tüketiciye de olumlu yansıyacağını söyledi. Atalar, yüksek rekolte ile çiftçinin, düşük fiyatla da tüketicinin yüzünün bu yıl güleceğini sözlerine ekledi.

- "Buğdayın 10 katı gelir elde ediyorum"

Eğil ilçesinde badem üreticisi Mehmet Nazmi Öcal da 5 yıl önce hibe destekle 26 dekarlık tarlasına bin 200 badem ağacı diktiğini söyledi. Daha önce buğday, arpa ektiğini fakat gelir elde edemediğini ifade eden Öcal, badem ağaçlarında bu yıl ilk hasadı gerçekleştirdiklerini belirtti. Öcal, ağaçların 10 yaşında tam verim vermeye başlayacağını dile getirerek, "5 yaşındaki bu ağacın verimini gördükten sonra yıllarca tarlama buğday ve arpa ekerek ne kadar zaman ve gelir kaybettiğimin farkına vardım. Şimdi buğdayın 10 katı gelir elde ediyorum. Tarlalarımıza daha önce buğday ektiğimize pişman olduk" diye konuştu.

Hasadı gören çiftçilerin atıl durumdaki tarlalarını badem bahçelerine çevirmeye çalıştığına işaret eden Öcal, badem bahçesi için 25 kişi istihdam ettiğini aktardı. Öcal, bölgedeki çoğu çiftçinin mevsimlik tarım işçisi olarak başka yerlere göç ettiğini anlatarak, bu göçün önüne geçmek için Eğil'de istihdamı artırmaya çalıştıklarını kaydetti.

- Çiftçi rekolteden memnun

Öcal, meyveciliğin gelişmesi halinde bölge insanının doğduğu topraklarda yüksek gelir elde etme imkanı bulacağına dikkati çekerek, "Bir işletme kurarak bu fırsatı değerlendirmek istiyorum. Bizlere bu imkanı sunan Bakanlığa ve tüm yetkililere teşekkür ediyorum" dedi.

Çiftçi Mustafa Karakoç da proje ile tarlasının 40 dönümüne elma, 30 dönümüne ayva, 15 dönümüne erik, 70 dönümüne de badem ağacı diktiğine değinerek, bu yılki ilk hasatta 10 ton kabuklu badem elde ettiğini söyledi.

Tarlasını meyve bahçesine dönüştürmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Karakoç, buğday ve arpadan daha az masraflı, geliri ise yüksek olan meyveciliği tüm çiftçilere tavsiye ettiğini belirtti.

Kaynak: AA