'Kurban Vekaleti Verilen Kuruluş İyice Araştırılmalı'

Kırklareli Müftüsü İsmail Bayrak, kurban ibadeti için vekalet verilen kuruluşların iyi araştırılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vekaleten kurban kesimi yapıldığı iddiasıyla para toplayan dernek, vakıf yada şahısların araştırılması gerektiğini söyledi.

Vekaleten kurban kesimi için para toplayan bazı kuruluşların kurban kestirmediğini belirten Bayrak, toplanan paraların başka hizmetlerde kullanıldığını ileri sürdü.

Kurbanın vekaleten de olsa ibadetin yerine getirilmesi amacıyla kesilmesi gerektiğini vurgulayan Bayrak, maddi durumu ve imkanları el verişli olan herkese kurban kestirmesinin vacip olduğunu ifade etti.

Kurbanın önemli bir ibadet olduğunu aktaran Bayrak, ''Kurbanın vekaleten de olsa kesilmesi gerekiyor. Bir takım dernek, vakıf yada şahıslar vekaleten kurban kesimi adı altında kampanya başlatarak vekalet ücretini aldıktan sonra kurban kesmeyip başka hayır hizmetlerine harcıyor. Bu şekliyle kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Kurban ibadeti için mutlaka kurban kanı akıtılmalıdır'' diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı'nın yurt içi ve yurt dışı vekaleten kurban kestirme hizmetinde bulunduğunu anlatan Bayrak, şunları kaydetti:

''Kurban ibadeti şartlarını taşıyan vatandaşlarımız için gerekli olan bir ibadettir. Bu kişilerin kurbanı kendileri kestirebildikleri gibi vekalet vererek kendi adına bir başkasına da kestirebilirler. Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfımız vekaleten kurban kesme organizasyonu yürütüyor. Bu kapsamda vatandaşlarımızın isteğine göre yurtiçi ve yurt dışında kurbanları vekaleten kesme yoluyla kesilmektedir.

Özellikle Türkiye Diyanet Vakfı Afrika ülkelerinde hiç et yememiş yada yılda et tüketimi az olan insanlara kurban etini ulaştırmaktadır. Yaklaşık 50 ülkede vekaleten kurban kesip etlerini de gönüllüler vasıtası ile ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor. Vekaleten kurban kestirmek yurt içinde 625, yurt dışında ise 450 liradır. Vekaleten kurban kestirmek isteyen vatandaşlarımız il ve ilçe müftülüklerine, anlaşmalı banka şubelerine yada PTT şubelerinden diyanet vakfının hesabına para yatırabilir.''

Kaynak: AA