Engele Takılan Engelli Yolu

Eskişehir’de, görme engelli vatandaşların kaldırımları daha güvenli ve rahat kullanabilmeleri için yaklaşık 1 yıl önce hayata geçirilen “Hissedilebilir yüzey” uygulaması, sorumsuz davranışlar sebebe ile bu defa “Güvensiz yol” olarak engellilerin karşısına çıkıyor.

Engele Takılan Engelli Yolu
Şehrin en işlek caddelerindeki uygulama, görme engelli bireylerin kendi başlarına gelebilecek tehlikeleri en az indirerek daha güvenli ve “engelsiz” ulaşımlarının sağlanmasını amaçlıyor. Ancak İsmet İnönü Caddesi İstasyon Meydanı güzergahındaki kaldırımlarda bulunan hissedilebilir yüzeyler, bırakın görme engellerin önünden engelleri kaldırmasını, daha büyük tehlike ile engellileri karşı karşıya bırakıyor. Kaldırım boyunca hissedilebilir yüzeyin belli noktalarda inşaat çalışması nedeniyle duvar ve tahtalarla kesilmesi, görme engelli vatandaşların canlarını tehlikeye atıyor. Hissedilebilir yüzeylerin kaldırımın hemen kenarına yapılması da ayrı bir tehlike oluşturuyor.

Söz konusu durum karşısında kentteki hiçbir yetkili ve kurumun duyarlılık göstermemesi de engelli bireyler için “Her zaman yanınızdayız” söylemleri ile de çelişiyor. Bu sorumsuzluğun bir can yanmadan ortadan kaldırılıp kaldırılmayacağı ise merak konusu oldu.
Kaynak: İHA