Sındırgı'da Bir Çiftçi Tohumdan Süpürge Üretiyor

Sındırgı'da çiftçilikle uğraşan Ali Uyar (56), süpürgenin önce tohumunu ekiyor, sonra yetiştirip hasat ediyor ve en sonunda süpürge haline getiriyor.

İlçeye bağlı Ilıca Mahallesinde süpürge imalatı sayesinde geçimini sağlayan Uyar, süpürgenin tohumdan tezgaha kadar olan sürecini AA muhabirine anlattı.

Süpürgeciliğin unutulmaya yüz tutmuş bir meslek halini aldığını dile getiren Uyar, 30 dönümlük arazide ilk olarak yetiştirdiği süpürge otunu daha sonra hasat ettiğini ve tezgahta işleyerek toptan veya perakende olarak satışa sunduğunu söyledi.

Saplı ve sapsız olmak üzere 2 çeşit süpürge yaptığını ifade eden Uyar, şunları kaydetti:

"Babam Ali Uyar eskiden yaptığı süpürgeleri eşekle dolaşarak pazarlardı. Teknoloji ilerleyince bizim iş de rağbet görmemeye başladı, alıcısı azaldı. Şimdi genellikle resmi kurumlara, okullara falan veriyoruz. Akhisar ve Bigadiç'e de gönderiyorum, Zeytinliova'da zeytinle takas yapıyorum, geçim kaynağım tütün ve süpürge, emekliliğime az kaldı tütün işini bıraksam da süpürgeciliği baba mesleği olduğu için bırakmayı düşünmüyorum. Sapsız süpürgeleri 10, saplıları ise 15-20 liradan veriyorum. Yılda yaklaşık bin süpürge yapıyorum. Yapmak baya zahmetli."

Kaynak: AA