Gaziantep'te Biber Fidelerinden Yüksek Verim Elde Edildi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından, Gaziantep'in Türkiye'de biber üretimindeki payını artırmak için başlatılan projede, yüzde yüz başarı sağlandığı bildirildi.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Gaziantep'in Türkiye'de biber üretiminde payını yükseltmek, kaliteli, sağlıklı üretim elde etmek ve çiftçiye destek olmak için başlattığı projede, yüzde yüz başarı sağlandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Gaziantep'in Türkiye'de kırmızı biber üretiminin önemli merkezlerinden biri olduğunu anımsattı.

Yılmaz, Türkiye'de yıllık ortalama 45 bin ton kırmızı biber üretimi yapıldığını ve bunun yüzde 30'unun Gaziantep tarafından karşıladığını belirtti.

Bu yıl mayıs ayında 2,5 milyon biber fidesi üreterek çiftçilere dağıttıklarını vurgulayan Yılmaz şunları kaydetti:

"İlimizde pul biber üretimi Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde gerçekleştiriliyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak ilimizin iki ilçesinde çiftçimizin önemli bir gelir kaynağı olan biberin üretimi ve çiftçimizin gelirini artırmak için çalışma başlattık. Bu amaçla öncelikle biber fidesi üreterek erkenciliği, standardizasyonu sağlamaya ve verimi artırmaya çalıştık."

- İlk defa "malçlama" sistemi kullanıldı

Dağıtılan fidelerden 15 gün erken hasat alarak erkenciliği sağladıklarını aktaran Yılmaz, ayrıca biber fidelerinin dikimi esnasında ilk defa bitkilerin daha iyi gelişme gösterebilmeleri için toprağın verimini artırmak amacıyla "malçlama" sisteminin kullanıldığını bildirdi.

Hasadı yapılmaya başlanan bir biber tarlasında yaptıkları incelemede, her kökten ortalama bir kilogram civarında biber elde edilebileceğini gördüklerini belirten Yılmaz, söz konusu 40 dekarlık bir alandı 3-4 tonun üzerinde ürün üretildiğini gördüklerini dile getirdi.

Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde bütün çiftçilerin eğitilerek bu şekilde tekniğe uygun dikim yapılması halinde yıllık 100 bin ton biber üretebilecek potansiyelinin bulunduğuna işaret etti.

- İhracatta önemli bir sorun olan aflatoksin problemi çözüldü

Doğru üretim tekniğinin kanserojen bir etkiye sahip olan aflatoksinle mücadelede önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bitkiler bu üretim tekniğinde toprakla temas etmiyor. Doğru üretim tekniklerinin kanserojen bir etkiye sahip olan aflatoksine sebep olan aspergillus adlı küf mantarının en önemli kaynağı topraktır. Özellikle ihracatta aflatoksin Türkiye'nin önemli çözmesi gereken problemlerden bir tanesi ve bizim bu ürettiğimiz ürünlerde aflatoksin problemini de çözmüş olduk. Böylece sağlıklı gıdayı üreterek insan sağlığını koruyarak piyasaya çiftçimizin gelir elde ettiği bir ürünü sunma fırsatı yakaladık."

Çiftçilerden Mehmet Günebakan da dağıtılan fidelerden yüksek verim elde ettiklerini ve sağlıklı biberler yetiştirildiğini belirtti.

Günebakan, tohum desteğinden dolayı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Kaynak: AA