Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Binasının Yakılması

Bosna Hersek Savcılığı, geçen yıl 7 Şubat tarihinde düzenlenen gösterilerde Cumhurbaşkanlığı binasını ateşe verdikleri gerekçesi ile iki kişi hakkında hazırladığı iddianameyi tamamladı.

Bosna Hersek Savcılığı'nın Terör Birimi'ne bağlı Organize suçlar ile Mali Suçlar ve Yolsuzluk Özel Birimi Savcısı, 7 şubat 2014 tarihinde başkent Saraybosna'da Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı binasını ateşe vermekle suçlanan Salem Hatiboviç (57) ve Nihad Trnka (23) hakkında hazırladığı iddianameyi tamamladı.

İddianamede, Cumhurbaşkanlığı binasının yakıldığı gün, zanlı Hebiboviç'in saat 16.00 sıralarında arabasıyla binanın önüne geldiğini, ardından da arabanın bagajından çıkardığı içinde yanıcı sıvı bulunan şişeleri orada toplanmış ve aralarında Nihad Trnka'nın da bulunduğu eylemcilere dağıttığı belirtildi.

Marşala Tita Caddesi'nden cumhurbaşkanlık binasının ana kapısına gelen diğer zanlı Trnka'nın da, kapının sağ tarafındaki Devlet Arşivleri'nin bulunduğu odanın pencere camlarını kırarak, elinde bulunan kağıtları ateşe verdikten sonra binanın içine attığı bildirildi.

Bu olayın soncunda çıkan yangında, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı binası ve diğer kurumlarına yaklaşık 200 bin avro zarar verildiği, Devlet Arşivi'nde bulunan, Bosna Hersek tarihi ve kültürel mirası açısından paha biçilmez dokümanların yok edildiği ifade edildi.

İddianamede Hebiboviç ve Trnka, büyük ölçüde can ve mal kaybına sebep olmakla suçlanıyor.

- Olay

Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Tuzla kentinde, 4 Şubat 2014 tarihinde sosyal haklardan mahrum bırakıldıklarını ileri süren kamu çalışanları ve sendikalar öncülüğünde başlatılan gösteriler, kısa sürede ülkenin diğer şehirlerine de yayıldı.

Başkent Saraybosna'da 7 Şubat 2014 tarihinde meydana gelen gösterilerde, Cumhurbaşkanlığı binasının giriş katı eylemciler tarafından ateşe verilmiş, çıkan yangında binanın zemin katında bulunan Devlet Arşivleri ile bazı devlet kurumları da zarar görmüştü.

Kaynak: AA