Tuğgeneral Güneş Ve 4 Askerin Yargılanması

Suriye sınırındaki Karkamış ilçesinde, 2. derece askeri yasak bölgede yakalanan 2 kişinin bulunduğu aracın lastiğine ateş edilmesi nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında haklarında dava açılan eski 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş ve 4 askerin yargılanmasına devam edildi.

Nizip 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 7. duruşmasına, sanık Tuğgeneral Güneş ile diğer 4 sanık askerin avukatı Davut Erdoğan hazır bulundu, davacılarla avukatı duruşmaya katılmadı.

Mahkemenin hakimi Muhammed Ateş'in Ankara'da hizmet içi eğitim seminerinde bulunması nedeniyle yerine görevlendirilen Turgay Öztürk'ün yargılamayı yaptığı duruşmada söz alan avukat Erdoğan, davanın karar aşamasına geldiğini ancak mahkeme hakiminin birkaç celseden beridir duruşmalara katılmadığını söyledi. Bundan dolayı davanın sürüncemede kaldığını belirten Erdoğan, "Bir an önce karar verilmesini istiyoruz. Bundan dolayı Adalet Komisyonunun yeni bir hakim görevlendirmesi gerektiği yönündeki talebimizi de iletiyoruz" dedi.

Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Avukat Davut Erdoğan, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, müvekkili Tuğgeneral Kahraman Güneş'in Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş bölgesinde konuşlu 5. Zırhlı Tugay ve Suriye hudut birlikleri komutanı olarak 2010-2014 yılları arasında 4 yıl boyunca görev yaptığını söyledi.

Güneş'in, görev süresince hiçbir yasa dışı geçişlere ve kaçakçılığa müsamaha göstermediğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Müvekkilim, Suriye sınırında yaşanan olağanüstü hareketlilik döneminde bu krizi çok iyi yönetmesinden dolayı siyasi otoriteden takdir toplamıştır. Dava konusu, 2013 Temmuz ayında yasa dışı faaliyette bulunan kişilere nöbetçi askerlerin müdahalesi sonucunda jandarmaya teslim edilen şahıslarla ilgili olarak yapılan soruşturmada, olay tersine döndürülmüş ve müvekkilim ve 4 asker hakkında asılsız iddialarla dava açılmıştır. Yasa dışı faaliyette bulunan şahıslar hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karar verilmiştir."

Erdoğan, açılan davada şu ana kadar 7 duruşmada 5 ayrı hakimin görevlendirildiğini belirtti.

Bu durumun ise adaletin gecikmesine ve müvekkillerinin haksız olarak mağdur edilmesine neden olduğunu savunan Erdoğan, "Son 2 celse dosya karar vermek üzere incelemeye alındığı halde yine karar verilmemiştir. Üstelik bu dava nedeniyle Tuğgeneral Kahraman Güneş 2014 Ağustos döneminde terfi sırasındayken beklemeye alınmıştır. Bu dava, Türk Silahlı Kuvvetlerini yıpratmak ve devlet otoritesini zayıflatmak isteyenlerin tezgahıdır. 'Komutanlar hududa çıkmasın, askerler görevini yaparken tereddüde düşsün' diye yapılan bir oyundur. Hudutta zor şartlar altında görev yapan askerlerimiz bu tür oyunlarla engellenmemesi gerekir. Aksi takdirde evde rahat uyumamız imkansızlaşır" diye konuştu.

Tuğgeneral Güneş, halen Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muharebe Geliştirme Başkanlığı görevini yürütüyor.

Kaynak: AA