'Vatandaşlara Muska Değil, Reçete Önerin'

Sakarya Müftüsü İlyas Serenli, "Şizofreni gibi hastalıkların tedavisinde halen sahte hocaya götürmek, muska yazdırmak gibi uygulamaların yerini reçeteler almalıdır" dedi.

'Vatandaşlara Muska Değil, Reçete Önerin'
Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Serketerliğinden yapılan açıklamaya göre, İl Müftülüğü'yle ortak bir çalışma başlatan birlik, şizofreni hastalarının ve ailelerinin hastanelere yönlendirilmesi amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Sakarya Müftüsü İlyas Serenli, Genel Sekreterliğin başlattığı çalışmalara destek vereceklerini, din görevlilerinin bu konularda oldukça hassas olduğunu söyledi.

Kendisini hoca olarak tanıtan ama dini bir alt yapısı olmadan insanlara umut tüccarlığı yapanlardan uzak durulması gerektiğini vurgulayan Serenli, bu tür hastalıklarda hastanelerle iş birliği yapılmasını önerdi.

Din görevlilerinin birçok projede halkın bilinçlendirilmesinde rol aldığını işaret eden Serenli "Özellikle kırsal bölgelerde din görevlilerinin herhangi bir durum karşısındaki tutum ve davranışlarının model olduğunu varsayarsak, şizofreni gibi hastalıkların tedavisinde halen sahte hocaya götürmek, muska yazdırmak gibi uygulamaların yerini reçeteler almalıdır. Vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyoruz, bu tür insanlara para kaptırmayın, muska değil reçete öneriyoruz" diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Yazıcı da şizofreniyle ilgili toplumu bilinçlendirme ve yönlendirme çalışmalarında din görevlilerine büyük görevler düştüğünü vurguladı.

Yazıcı, şizofreninin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Toplumun şizofreni hastasına ve hastanın ailesine karşı tutumunu iyileştirmek, ön yargı, damga ve ayrımcılığı ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz. Özellikle toplumdaki anahtar kişilerin doğru bilgilendirilmesi hastaların damgalanmasını hafifletmede ve yanlış inanışları değiştirmede en etkili yöntemlerdendir. Bu nedenle siz değerli din görevlilerimizden bu ve benzeri hastalıklarla gelen vatandaşlarımıza ve ailelerine doğru bilgilerin verilmesi ve Genel Sekreterliğimiz bünyesindeki birimlerimize yönlendirilmesi konusunda desteklerinizi bekliyoruz. İl Müftümüze de gösterdiği ilgi ve hassasiyetten dolayı çok teşekkür ediyoruz."

Kaynak: AA