Kalp Krizinde 4. Sırada Bulunan Samsun'da Vatandaşlara Önemli Tavsiyeler

Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Eğitim Uzmanı Doç. Dr. Uğur Arslan, Samsun’un dolaşım sistemi hastalıklarında Türkiye’de 4. sırada yer aldığını hatırlatarak, “Kalp krizini önlemek için insanların dikkat etmesi gereken hususların başında sigarayı bırakmak, egzersiz yapmak ve beslenmeye dikkat etmek gelmektedir” dedi.

Kalp Krizinde 4. Sırada Bulunan Samsun'da Vatandaşlara Önemli Tavsiyeler

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin oranının en yüksek olduğu il sıralamasında Samsun 4. sırada yer aldı. TÜİK verilerine göre, ölüm nedenleri daimi ikametgaha göre incelendiğinde ise, dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il Denizli, Kırklareli, Yozgat, Samsun ve Artvin olarak sıralandı. Dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerin yüzde 39,6’sını iskemik kalp hastalığı oluşturdu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Eğitim Uzmanı Doç. Dr. Uğur Arslan, “Kalp krizi kalp damarlarında oluşan ani tıkana sonucu ortaya çıkan ve hayatı ciddi derecede tehdit eden bir hastalıktır. Dolayısıyla dolaşım sistemi hastalıklarının da en büyük nedenidir. Dünyada, Türkiye’de en başta gelen ölüm nedenidir. Bu hastalığa neden olan hususların başında sigara kullanımı, hareketsiz yaşam ve obezite gelmektedir. Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı da kalp krizi riskini ciddi anlamda artırmaktadır. Kalp krizini önlemek için insanların dikkat etmesi gereken hususların başında sigarayı bırakmak, hareket etmek, egzersiz yapmak ve beslenmelerine dikkat etmeleri gelmektedir. Beslenmeye dikkat etmeleri ve düşük kalorili yiyecek tüketmeleri gerekmektedir. Kalp krizinin en önemli belirtisi göğüs ağrısıdır. Göğüs ağrısı; göğüste yanma, sıkışma veya göğüs üstüne bir baskı şeklinde genelde kola ve boyna yayılabilen ciddi bir ağrıdır. Genelde terleme ile beraber gelir. Böyle bir şikayeti olan hastanın da muhakkak en yakın acil servisine başvurmasında fayda vardır. Bu hastalarda da uygulanacak en önemli tedavi de kalp damarlarının anjiyo ile açılmasıdır. Samsun ili dolaşım sistemi hastalıklarında TÜİK verilerine göre 4. sırada yer almaktadır. Dolaşım sistemi hastalıklarından korunmak için egzersiz yapmak, diyete dikkat etmek ve de sigarayı bırakmak gelir. Risk faktörü olan, diyabeti bulunan, hipertansiyonu bulunan hastaların ve ailelerinde kuvvetli bir kalp rahatsızlığı bulunan hastaların muhakkak düzenli olarak kardiyoloji birimine gelmeleri uygun olacaktır. TÜİK’in istatiki verilerine dayanarak kalp rahatsızlıklarının sık rastlanmasını göz önünde bulunduraraktan Samsunlu vatandaşlarımızın muhakkak bu konuda duyarlı olmalarını, kalp hastalıklarından korunmak için gerek saydığım risk faktörlerini ekarte etmeleri, gerekse düzenli kardiyoloji muayenelerine gelmeleri önerilmektedir” diye konuştu

Kaynak: İHA