Tek amaçları THY'nin imajını zedelemek

İstanbul-Tokyo seferini yapacak THY uçağına yapılan dünkü bomba ihbarı, son bir aydaki 6'ncı asılsız ihbar oldu. Polise göreyse amaç THY'nin imajını zedelemek.

Tek amaçları THY'nin imajını zedelemek
Tek amaçları THY'nin imajını zedelemek
Türk Hava Yolları'nın (THY) dün İstanbul-Tokyo seferini yapacak olan uçağının tuvaletinde 'Bomba var' yazılı not bulundu. İhbar asılsız çıkarken, uçak 4.5 saat gecikme ile havalandı. Bu olayla birlikte THY'de son bir ay içinde yapılan asılsız bomba ihbarlarının sayısı 6'ya çıktı. Sabah'ın haberine göre; polis, bu ihbarların ardında profesyonel bir yapılanma olduğundan şüpheleniyor. Uzman polis şeflerine göre amaç, seri ihbarlarla THY'nin itibar kaybetmesine neden olmak. Organizatörlerin, kendilerini ele vermemek için amatör yöntemler kullandıkları düşünülüyor. THY son dönemlerde yaptığı atılımlarla Avrupa'nın en büyük, dünyanın da 4'üncü büyük hava yolu şirketi haline gelmişti.

PARMAK İZLERİ KARŞILAŞTIRILIYOR
Atatürk Havalimanı Şube ekipleriyle Terörle Mücadele Şube ekiplerinin, kâğıtlardaki parmak izleriyle uçakta bulunan yolcu ve mürettabatın parmak iziyle karşılaştıracağı öğrenildi. Ayrıca uçağa binmesi muhtemel yer hizmetleri görevlilerinin de parmak izlerine bakılıyor. İşte son bir aydaki ihbarlar:

İlk ihbar 18 Mart'ta gerçekleşti. Adana-İstanbul seferini yapan THY uçağı hareket etmeden önce yapılan bir telefon ihbarı sonucu 4 saat gecikmeyle kalkabildi. Asılsız çıkan ihbarı telefonla yapan E.E isimli şahıs gözaltına alınırken, ifadesinde uçağa geç kaldığı için böyle bir şeyi yaptığını söyledi.

29 Mart 2015'te İstanbul-Narita seferini yapan THY'ye ait uçağın tuvaletinde ' C-4 Cargo' yazan bir yazı bulundu. Uçak Atatürk Havalimanına geri döndü.

30 Mart'ta ise bu kez THY'nin İstanbul-Sao Paulo seferini yapan uçağın tuvaletinde üzerinde 'bomba' yazan kağıt bulundu. THY uçağı, Fas Kazablanka Havalimanı'na zorunlu iniş yaptı.

1 Nisan 2015'te İstanbul-Lizbon seferini yapan THY uçağının servis tepsisinde, pinpon topu büyüklüğünde yabancı bir cisim bulundu. Uçak Atatürk Havalimanı'na geri döndü. Cismin hoparlör olduğu anlaşıldı.

17 Nisan Cuma günü İstanbul-Basel seferini yapan Serik adlı uçağının tuvaletinde, 'Kargo da bomba var' yazılı bir dosya kâğıdı bulundu. Bunun üzerine uçak Bulgaristan hava sahası üzerinden Atatürk Havalimanı'na geri dönüş yaptı.

Son olarak da dün İstanbul-Tokyo seferini yapacak olan uçağının tuvaletinde yine 'Bomba var' yazılı not bulundu. Arama çalışmaları sonrası ihbarın asılsız olduğu ortaya çıktı. Uçak 4.5 saat gecikme ile havalandı.

MALİYETİ 100 BİN EURO
İhbar ya da uçakta sahipsiz cisimler bulunması halinde pilot, uçak havadaysa, 'patlayıcı madde prosedürü' uygulayıp transponder denilen sistemden verilen gizli bir kod ile uçağı en yakın meydana indiriyor. Uzun mesafeli uçuşlarda, uçak yere indirilirse yolcular otele yerleştiriliyor. Asılsız ihbarların maliyeti ise, 50 bin ile 100 bin euro arasında.