Türel'den Manavgat’a Yatırım Müjdeleri

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Manavgat’ta alt yapıya 2 yılda 161 milyon liralık yatırım yapacaklarını açıkladı, ilçenin yeni yaşam alanı olacak Türkbeleni Projesi’ni tanıttı.

Türel'den Manavgat’a Yatırım Müjdeleri
İlçede yağmur suyu çalışmasını 3 ayda tamamlayacaklarını belirten Türel, 4 kavşağı da fly-over denilen üst geçişli kavşak haline getireceklerini söyledi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’da görev yapan basın mensupları ile Manavgat ilçesine yatırım turu düzenledi.

Asfalt plenti tesisinin temelini attıktan sonra 200 bin kişi kapasiteli Manavgat Arıtma Tesisi’ndeki çalışmaları yerinde inceleyen Türel, Manavgat’taki oda başkanları ile toplantı yaparak ilçenin sorunlarını ve çözüm önerilerini dinledi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ardından Büyükşehir Belediyesi’nin Manavgat’ta 2015 yılında hayata geçireceği projelere ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Büyükşehir Belediyesi Manavgat Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer, Manavgat Koordinatörü Ömer Şahin ile Büyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı.

Türel, 8 aydır birçok projeyi hayata geçirmek için geceli gündüzlü çalıştıklarını belirterek, “Büyükşehir Belediyesi olarak Manavgat’ta önemli projeleri başlatmanın müjdesini için buradayız. Bu çalışmalar Manavgatımız içindir. Biz hizmet etmek üzere yola çıktık. Önceliğimiz hiçbir zaman siyaset olmadı, hep hizmet oldu. Birinci önceliğimiz memlekete hizmettir” dedi.

MANAVGAT KOKUYORDU
Başkan Türel, yerinde incelemeler yaptıkları Manavgat Arıtma Tesisi’nde çalışmalara hızlı bir şekilde başladıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Göreve geldiğimizde Manavgat’ta en öncelikli mesele arıtmaydı. Manavgat kokuyordu. Bu Manavgat için kabul edilecek bir durum değildi. Arıtma tesisinin kapasitesi dolması ve havuzların taşmasıyla koku ve sinek sorunu yaşanıyordu. Çok hızlı bir şekilde projeleri tamamlayıp ihale hazırlıklarına başladık. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, bir yurt dışı ziyareti sonrasında gece beni arayıp Manavgat ve Serik arıtmalarının durumunu sorması bu konuya ne kadar önem verdiğinin göstergesiydi. Turizm Bakanlığımız ile mutabakat sağlandı. İhalesini yaparak, inşaat çalışmalarına başladık. Mayıs ayı sonuna kadar Serik ve Manavgat’ta arıtma sorunu kalmayacak.”
ARITMA SORUNU ORTADAN KALKIYOR
Bu sürenin rekor olduğunu ifade eden Türel, “4 ay akla bile gelmeyecek bir süre. Eskiden bu projeleri hayata geçirmek hayaldi, şimdi gerçek oluyor. Kapasite günlük 50 bin metreküpten, 100 bin metre küp kapasiteye ulaşıyor. Şuan 150 bin kişi olan arıtmanın kapasitesi 350 bin kişiye hizmet verir hale gelecek. Şantiyesini ziyaret ettiğimiz arıtma tesisi 32 milyon 850 TL’lik bir bedel ile 4 ay sonra hizmete girecek. Bu konuda destek veren Turizm Bakan Yardımcımız Abdurrahman Arıcı Bey’e, Turizm Bakanımız Ömer Çelik’e, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Bey’e ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e teşekkür ederim. Manavgat arıtmasının deniz deşarjı yok. Bu tesisten elde edilen arıtma suyu tarımsal sulama için bile kullanılabilir halde olacak. Arıtmada 5 kilometrelik deniz deşarjını da planlıyoruz. 2016 yılı içinde deniz deşarjını da yapacağız. Manavgat Arıtma Tesisi’nin, deniz deşarjı ile birlikte maliyeti 52 milyon 850 TL olacak. Bir önemli çalışma da Kumköy Arıtma Tesisi’dir. Kumköy Arıtma Tesisi kapasitesi 50 bin metre küpten, 100 bin metreküpe çıkarılacak, 50 binden 350 bin kişiye hizmet verir hale gelecek. 4 kilometre de deniz deşarjı rehabilite çalışması yapılacak. Kumköy Arıtma Maliyeti 2015 yılı yatırım bütçesinde 43 Milyon 853 bin TL’dir. Titreyön Göl Arıtma Tesisi’nde de elektronik ve mekanik sistemlerin yenilenmesi için 500 bin TL’lik bir yatırım ön görüyoruz” diye konuştu.

YAĞMUR SUYU DRENAJ ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR
Manavgat’ın yağmur suyu drenaj ihtiyacının geçtiğimiz aylarda yaşanan sel felaketinde iyece hissedildiğini dile getiren Başkan Menderes Türel şöyle devam etti: “Kent merkezinde yağmur suyu drenaj kanalı yetersizliği ortaya çıktı. Özellikle Hisar, Eski Hisar, Aşağı Hisar mahallelerinde drenaj kanalıların yetersizliğini gözledik. Buralardaki yağmur suyu drenajı adeta kürdan niteliğinde, bazı yerlerinde hiç yoktu. Antalya’nın 19 ilçesinde yağmur suyu kanalı ile ilgili master plan çalışması başlattık. İhale süreci devam ediyor. Ama Manavgat’ı biz öncelik olarak öne aldık. Buradaki çalışmaları 3 mahallede kısa sürede bitirdik. Bu üç mahallede 7 milyon 800 bin TL’lik yağmur suyu drenaj çalışması yapacağız. Bu çalışmayı 3 ayda tamamlayacağız. Eskiden yıllar alıyordu. Bundan sonra da Manavgat merkezde 72 kilometre kanalizasyon hattı, Sarılar, Evrenseki, Kızılot bölgesinde 65 kilometre kanalizasyon hattı yapımı ve dere ıslah projelerini 2015-2016 yılları yatırım programı içinde yapacağız. Bu çalışmalar için de 63 milyon 20 bin TL’lik bir bütçe ayrıldı.”
SU SORUNU 2070 YILINA KADAR ÇÖZÜLÜYOR
İlk dönem Belediye Başkanlığı döneminde Antalya’ya Manavgat suyunun temini için bir proje gerçekleştirdiklerini kaydeden Menderes Türel, “Eskiden ataların bir sözü vardı. Su akar Türk bakar diye. Artık bu sözü değiştiriyoruz. Su akar Türk yapar diyeceğiz. Artık suyun denize akıp gitmesine bakarak eşlik etmeyeceğiz. Manavgat Su Temin devir protokolü bizden sonraki yönetim bir çalışma yapmayınca fesih edilmişti. Bu projeyi yeniden hayata geçirmek için çalışma başlattık ve ASAT’a devri DSİ tarafından 27 Ocak’ta uygun görüldü.

Bu proje ile Antalya, Alanya, Manavgat, Serik ve sahil bandında su sorunu 2070 yılına kadar çözecek” dedi.

ALT YAPIYA 161 MİLYON LİRALIK DEV YATIRIM
Başkan Türel, Manavgat’a yaptıkları ve yapacakları yatırımlarla ilgili:
“İçme suyu hattına yönelik 2014 yılında 5 milyon TL’lik bir yatırım yaptık. İki senede Manavgat’a sadece altyapıya yönelik 161 milyon 443 bin TL’lik bir yatırımı Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştireceğiz. Bugün Manavgat için böyle dev bir yatırımı yapar hale geldik. Büyükşehir Yasası olmasaydı bugün bu imkan olmazdı. İlçe belediyeleri imkanı ile bu yatırımı yapmak mümkün olmadığını sağır sultan bile bilir. Bu yüzden Büyükşehir Yasası ilçelerde, beldelerde ve köylerde hizmet yapılabilmesi adına çok önemlidir. Bu yasa ile sadece içme suyu ve alt yapı için Manavgat 161 milyon TL’lik bir yatırım alabilir hale geldi. Bu çalışmalar farklı projelerle devam edecek.”
PLENT TESİSİ YOL YATIRIMLARIN KALBİ OLACAK
Asfalt plentinde inşaat çalışmasının başladığını anlatan Türel, “Tesisin alan tahsisi yeni neticelendi. Tesiste günlük 200 ton asfalt, 400 ton plentmiks üretilecek. Gazipaşa, Akseki, İbradı, Alanya ve Manavgat’ın asfaltı bu tesiste üretilecek. Şubat sonunda asfalt üretimi başlayacak. Alanya’nın, Manavgat’ın kırsal kesimi ve belde yollarının asfaltı burada üretilecek” diye konuştu.

ÜST GEÇİŞLİ KAVŞAKLAR GELİYOR
Türel, Alanya’ya bağlanan yolda zaman zaman trafik sıkıntısının yaşandığını hatırlatarak, bu kapsamda Migros Kavşağı, Side Totel Kavşağı, Sorgun Kavşağı ve Sanayi Kavşağı’nda fly-over tipi üstten geçişli kavşak düzenlemesi yapmak üzere proje çalışması yürüttüklerini söyledi.

Proje çalışmasının yıl sonuna kadar tamamlanacağını dile getiren Türel, bu kavşakları Karayolları’nın 2016 yılı yatırım programına aldırmak suretiyle hayata geçirileceğini kaydetti.

Başkan Türel, kavşakların tamamlanmasıyla Side girişinden Manavgat çıkışına kadar Alanya’ya doğru ışıkta beklemeden kesintisiz trafik ile en konforlu ulaşım imkanının sağlanacağını vurguladı.

YOLLAR SICAK ASFALTLA TANIŞACAK
Kırsal kesime yönelik önemli yol çalışmaları olduğunu da aktaran Menderes Türel, “Yasa yeni olduğu için yetki karmaşası oluyor. Kent merkezinde meclis kararı ile Büyükşehir Belediyesi’ne geçen yollar ile kırsal kesimde grup yolları ve yayla yolları bizim sorumluluğumuzdadır. Köy içi ve belde içlerindeki yolların sorumluluğu ise ilçe belediyesindedir. Kendi sorumluluk alanımızdaki yollarda en iyi çalışmayı yapacağız. 2015 yılında Manavgat’a 60 kilometre satıh kaplama, 21 kilometre sıcak asfalt, 180 kilometre stabilize, 225 kilometre greyderli yol bakımı ve 240 kilometre yama yapmayı planlıyoruz. Daha önce hiç sıcak asfalt görmeyen noktaları sıcak asfalt ile kaplayacağız. Bu geçmişle mukayese edilirse yüksek bir yatırım.”
SİNEKLE MÜCADELE BAŞLIYOR
Başkan Türel, Büyükşehir Belediyesi’nin Manavgat’ta sürdürdüğü diğer hizmetleri de şöyle anlattı:
“Sivrisinekle mücadele bizim sorumluluğumuzdadır. Vektörel mücadele larva döneminde yapılır. Biz bu yönde bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Ekiplerimiz 13 Şubat itibari ile 1 mühendis, 85 personel, 19 araç ile çalışmalara başlayacak. Halkımıza cenaze hizmetleri noktasında da en iyi hizmeti vermek istiyoruz. Manavgat’ta 233 mezarlık var. 29 personel, 2 nakil aracı, 3 yıkama aracı, 6 kamyonet ve 6 adet taziye çadırımız mevcuttur. Vatandaşlarımıza meslek edindirmeye yönelik kurslar açacağız. ASMEK’leri bütün ilçelerde yaygınlaştıracağız. 200 kişiye hizmet verecek Manavgat ASMEK merkezi hazır, 15 gün sonra kayıtlara başlanacak. İtfaiye hizmetleri noktasında ise 21 personel, 16 araç, 3 istasyon ve 2 mobil istasyonla hizmet ağımızı oluşturduk.”
Oymapınar ve Manavgat Barajı ile ilgili kendini üzen tartışmaların olduğunu söyleyen Türel, “Oymapınar Barajı’nın 3’te 2’lik kısmı Akseki Belediyesi sınırlarında kalıyordu. Manavgat Belediyesi ile Akseki Belediyesi arasında barajın sorumluluğunun Akseki Belediyesi’nde olduğuna ilişkin bir resmi yazışma olmuş. Bu noktada sorumluluk Akseki Belediyesi’nde ise Oymapınar Barajı’nın Akseki Belediyesi’nde olması gerekiyor. Bu yazıya ilişkin Valilik Kararı ile Oymapınar Barajı’nın sorumluluğu Akseki Belediyesi’ne verilmiş. Büyükşehir bu kararı vermedi. Manavgat Barajı’na ilişkin sehven bir devir yapılmış ve bizim arkadaşlar devreye girerek yanlışı düzelttiler burayı Manavgat Belediyesi’ne devrettiler.”
CADDELER ÇOK GÜZEL OLACAK
Cadde devirlerine ilişkin tartışmalara da açıklık getiren Başkan Menderes Türel, “Büyükşehir Yasası kapsamında, kanuni zorunluluk gereği bazı caddelerin Büyükşehir Belediyesi’ne geçmesi gerekiyor. Manavgat’ta 28 caddenin Büyükşehir sorumluluk alanına geçmesi gerekiyordu. Ancak, ben tasarruf kullanarak 6 caddeyi Büyükşehir sorumluluk alanına dahil ettim. Bunu yaparken de siyasi ayrımcılık olmasın diye AK Partili Finike ve MHP’li Alanya belediyelerinde de bu tasarrufu kullandık. Alanya ve Manavgat’tan Büyükşehir’e geçen caddelerin yıllık toplam 2 milyon 200 bin TL’lik ilan ve reklam geliri var. Sadece Manavgat’ta bu caddelerin temizlik, bakım ve diğer harcamaları bu gelirin misli misli fazlasıdır. AK Partili belediyeler bütün caddeleri Büyükşehir bizden alsın diyor. Çünkü yükten kurtulacaklar. Buna Alanya’nın, Manavgat’ın gelirlerine göz dikti demek hakça değildir. Bu caddeleri tekerlik koyup Antalya’ya taşımayacağız. Aksine çok güzel projelerler güzelleştireceğiz. Cadde güzelleştirmeleri sonrasında Manavgat’ın görüntüsü değişecek.”
TÜRKBELENİ PROJESİNİ TANITTI
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkbeleni projesini de tanıttı. 30 dönüm üzerindeki parkların sorumluluğunun kanunen Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu hatırlatan Türel, 360 dönümlük Türkbeleni projesiyle Manavgat’a yeni bir yaşam alanı kazandıracaklarını müjdeledi. Türel projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Türkbeleni Manavgat’ın akciğeridir. Bu alanı kazandırmak için Manavgatlılara söz verdik. Avan proje tamamlandı. Detay projeyi Manavgatlıların destekleri ile tamamlayacağız. Avan projede 5 bin metrekare meydan düzenlemesi,15 bin metrekare oyun ve eğlence alanı, 20 bin metrekare çim alan, 5 bin metrekare seyir terası olacak. Bir tek ağaç kesilmeyecek dahası 2 bin 500 yeni ağaç dikilecek. Burası yeni bir yaşam merkezi olacak. Alanın tahsisi 29 Ocak’ta onaylandı. Bu müjde ile Manavgat’a geldik. Türkbeleni, ailelerin çocukları ile gezip dolaşacağı bir yer olacak. Sivil Toplum Kuruluşları’na da bu alan içinde idari imkanlarının karşılanması noktasında bir yer ayırmayı düşünüyoruz” diye konuşu.

Başkan Menderes Türel, daha önce tahsis talebinde bulundukları 21 dönümlük Şehitlik Parkı’nı, tahsisi yapıldığı takdirde bu parkı kendilerinden isteyen Manavgat Belediyesi’ne devredeceklerini söyledi.

Kaynak: İHA