Kepez'de Kamu Yatırımları Atağı

Antalya’nın Kepez ilçesi 2B sorununun ardından mahalleler, kamu yatırımlarını almaya başladı.

Kepez'de Kamu Yatırımları Atağı
Kepez ilçesi’nde 3 yıl öncesinde Orman vasfını kaybetmiş hazine ve 2B arazileri nedeniyle 19 mahallede, binlerce kişi, tapulu yerlerinde, tapu sorunu yaşıyordu. Yine bu mülkiyet problemi nedeniyle ne belediye ne de merkezi idare söz konusu mahallelerde kalıcı yatırımlar yapamıyordu. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün gayretleri sonucu AK Parti Hükümeti, orman vasfını yitirmiş arazilerinin satışına ilişkin kanun taslağı hazırlamıştı. Bu kanun taslağının, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 2012’de kabul edilmesiyle 2B problemi ortadan kalkmıştı.

İKİ MAHALLE KANATLANDI

Kanunun çıkmasının ardından 2B engelinin ortadan kalktığı mahalleler, hak ettikleri kalıcı kamu yatırımlarını hızlı bir şekilde almaya başladı.

2B’den en çok etkilen sınırdaş mahalleler Kütükçü ve Fevzi Çakmak oldu. Kepez Belediyesi, Fevzi Çakmak Mahallesi’ne, Fen İşleri ile Park ve Bahçeler müdürlüklerinin yeni atölye binalarını inşa etti. Belediye, Kütükçü Mahallesi’ne ise yaşlılara bir vefa hizmeti olan şefkat ve huzurevi projesini kazandırdı.

Merkezi idare ve belediye işbirliği Kütükçü Mahallesi’nde Antalya Askerlik Şubesi ve lojmanları ile Fevzi Çakmak Mahallesi’nde 16 derslikli spor lisesi, 24 derslikli ilkokul ve ortaokul binalarının yapımı gerçekleşti.

İMAR REVİZYONU DA TAMAM

2B sorununun çözülmesi ve mülkiyet dokusundaki sorunların ve belirsizliklerin ortadan kalkması sonucunda bölgeye ilişkin yeni imar uygulaması da yapıldı. İmar revizyonu ile Kütükçü Mahallesi’nde askeri alan içerisindeki 116 dönüm şahıs mülkiyeti problemi çözüldü; mezarlık alanı büyütüldü. İmar revizyonu, iki mahalleye kat artışı imkanı da getirdi. 2B sorununun bitmesi, bölgedeki Vakıf arazilerindeki gecekonduların mülkiyet probleminin çözümünün de önünü açtı.

“2B’Yİ ÇÖZDÜK. YATIRIMLAR ÇIĞ GİBİ YÜKSELDİ”

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “Kütükçü ve Fevzi Çakmak mahallelerimizde daha önce 2B gibi çok önemli bir sorunun var olması bölgedeki yapılaşmayı ve kalıcı yatırımları mümkün kılmıyordu” dedi.

30 yılı aşkın, süren bir problem olan 2B’nin çözümüyle alakalı sözünü yerine getirdiğini anımsatan Başkan Tütüncü, “2B sorunu çözülünce, bu problemin yaşandığı bölgelerde kamu eliyle yapılan yatırımların sayısı adeta çığ gibi yükseldi. Bütün Antalya hizmet veren askerlik şubesi artık Kepez’de. Antalya Askerlik Şubesi, yanında lojman binaları Kütükçü Mahallesi’ne kazandırıldı. Kütükçü Mahallesi’ne inşa ettiğimiz şefkat ve huzur evi, bölgeyi kalkındıracak çok önemli bir sosyal projemiz oldu. Fevzi Çakmak Mahallesi’ndeki Fen İşleri şantiyesinin bahçesinde yeni atölye binalarımızı inşa ettik. Fevzi Çakmak bölgesine sözünü verdiğimiz 2 ayrı okulumuzun yapımı tamamlandı. Bu iki okul da güzel bir kamu yatırımı olarak bölgeye hayat verdi” dedi.

40 BİN KİŞİNİN TAPU SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Tütüncü, bölgede ikamet eden vatandaşların, gecekondu yapılaşmasın kurtulup, güzel bir şehirde yaşamayı arzu ettiğini hatırlatarak, “Bölge yaşayanlarının, mülkiyet problemlerinin çözümü konusunda talepleri vardı. Ama en önemli engel 2B’ydi. Çözüldü. Şimdi hak sahibi olan vatandaşlarımıza 2B ile ilgili tapuları verildi, veriliyor. 2B’den bugüne kadar 10 bine yakın vatandaşımıza tapularını aldı. Her evde 4 kişinin yaşadığını kabul edersek, yaklaşık 40 bine yakın kişinin yaşadı bir bölgenin mülkiyet problemi çözüldü. Mülkiyet problemi çözülünce yapılaşmanın ve kamu yatırımların önü açılmış oldu. Gerek kamu yatırımlarının gerekse özel yatırımların gelmesi konusunda bölge cazibe merkezi haline geldi.”
Kaynak: İHA