Trabzon'da Kamu Yatırımlarını Değerlendirme Toplantısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Akyazı Stadı’nın 2016 yılı Haziran ayı sonu itibariyle tamamlanacağını belirterek bu yatırımın şehre ayrı bir heyecan katacağını söyledi.

Trabzon'da Kamu Yatırımlarını Değerlendirme Toplantısı
“Kamu yatırımları değerlendirme toplantısı” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla Trabzon Valiliği’nde yapıldı. Trabzon Valiliği A Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Bakan Soylu’nun yanı sıra Trabzon Valisi A. Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Ayşe Sula Köseoğlu ve Salih Cora, çeşitli kamu kurumlarının bölge müdürleri, il müdürleri ve STK’ların temsilcileri katıldı.

Burada bir konuşma yapan Bakan Soylu, Trabzonspor’un Akyazı Stadı için bitiş tarihini açıkladı.

Bakan Soylu, “Haziran ayının sonuna doğru stadımız da sona erecek. Bu bize ayrı bir görsellik ayrı bir güzellik sunacaktır” dedi.

Bakan Soylu, Trabzon’un 2015-2019 arası 4 yıllık süreçte sıçrama yılı olacağını ifade ederek, “Trabzon ilimizin yatırımlarını tekrar gözden geçirmek, hem de 2016-19 yılına projeksiyonu masaya yatırmak istiyoruz. Özellikle 2015 yılı içinde 2 Genel Seçim akabinde şimdi önümüzde şimdi 2019’a kadar seçim yapmayacağımız bir dönem var. Projeleri bir şekilde gerçekleştirilebileceğimiz bir döneme adım atıyoruz. Trabzon, bir çok alanda 21. Yüzyıla kendi medeniyet mirasının şehre bıraktığı gücüyle birlikte çok anlamlı ve fırsatları önünde duran bir şehir gelmektedir. Bir taraftan Türkiye’nin artan GSMH, diğer taraftan yükselen ticaret, doğal güzellikleri, çevre, tarih, kültürel - sanatsal zenginlikleri ile birlikte turizmin göz bebeği olması, bir çok spor yatırımın getirdiği avantajı iyi yöneten bir spor şehri olması konusunda şehrin kendi kodları önümüzde ciddi avantaj oluyor. Ama şimdi sadece yatırımlarla değil insan kaynağı, hevesin ortaya koyacağı bu büyük heyecanında bu önümüzde ki 4 yıl içine koymamız gerek” dedi.

TRABZON HAVALİMANI KENDİ ÖLÇEĞİNDE AVRUPA’DA BEŞİNCİ

Trabzon Havalimanı’nın kendi ölçeğinde Avrupa’da beşinci havalimanı olduğunu kaydeen Bakan Soylu, “Şu çok açık, Ordu ve Giresun havaalanın olmasına rağmen, Trabzon Havalimanı, kendi havalimanı ölçeğinde Avrupa’da 5. olmuştur. Yüzde 20 üzerinde yolcu artışı ile bu cazibesini net bir şekilde ortaya koydu. Büyüyen Trabzon var, bunu iyi planlamalıyız, geleceği iyi hazırlık yapmalıyız. Yaklaşık yarım milyon civarında bölgeye Körfez’den gelen turist var. Buna ait iyi bir hazırlık yapmalıyız. Buna hazırlık yaparken kendi kültürel kodlarımızı, yöresel mimarimizi, sanatsal zenginliklerimizi öne çıkarmalıyız. Hepimiz görüyoruz. Türkiye’nin ve dünyanın bir ölçeğinde nerede yarışma yapılsa, bu şehrin evlatları sporda, sanatta, kültürde, resimde her yerde kendi farkındalıklarını ortaya koyuyorlar. Bir cevher var, bu cevheri iyi bir şekilde işlemek ve yarına hazır hale getirmeliyiz.

Rize’de, Ordu ve Giresun’da havaalanı yapılması bölgesel kalkınmayı, bölgenin en iyi şekilde kümelenme denilen bir model içinde bir birini destekleyen, bir birinin açıklarını kapatan toplam olarak yükselten bir planlama ortaya koyuyor. Rekabetimiz kendi içimizde değil, global anlamda gerçekleşmesi lazım. Bire bir her birimizin emek sarf Yapılacak yollarda, okullarda, sağlık hizmetlerinde bütün bunların tamamında üzerine katarak devam ettirebileceğimiz bir 4 yılı hep birlikte gerçekleştirmeliyiz" diye konuştu.

"UZUNGÖL YAPILAŞMAYLA ALT ÜST OLMUŞ DURUMDA"

Yaylalardaki yapılaşmayı sert bir dille eleştiren Bakan Soylu, şunları söyledi:

“Şehirde yaşayanların bir diğer problemi de yayla problemidir. Bu yapılaşma kabul edilebilir, değildir. Evet kritik bir hukuki açık var. Hukuki bir kapan var. Hem yapılamamasına yönelik, hem de fiili olarak yapılmasını ortaya koyan bir süreç var. Bu da bizim bir bu bölgeye ait değerlendirme ile içinden çıkabileceğimiz bir durum ortaya koyuyor. Uzungöl gibi dünya mirasına emanet edebileceğimiz çok değerli bir alanımız var ama maalesef orada da yapılaşmayı alt üst etmiş durumdayız. Uzungöl meselesine hiç kimse girmek istemiyor ve uzağında duruyor. Acaba girersek çıkarmıyız diye. Bizim korkularla gidebileceğimiz yerimiz yoktur. Herkes bu konuda sorumluluk hissetmelidir. Ben bu sorumluluğu kendimde hissediyorum. Orman sahiplendirme yani kızılağaç sorunu da var. Anayasa da yapılacak bir düzenleme ile genel bir değerlendirme ortaya koyacağız. Bu konuyu da hakkaniyet ölçüsünde değerlendireceğiz. Şehrimizin engelsizliği konusunda yani engelli vatandaşlarımızın rahat edebilmeleri yönünde de adımlar atmalıyız. Türkiye’nin en engelsiz şehri Trabzon olmalıdır. İnsanı merkeze alan, herkesi kucaklayan bir şehir olarak en ön safta yer almalıyız.”

AKYAZI STADI ŞEHRE HEYECAN GÖRSELLİK GETİRECEK

Akyazı Stadı’nın 2016 yılının Haziran ayının sonuna doğru tamamlanacağına işaret eden Bakan Soylu, “Haziran ayının sonuna doğru Akyazı Sadyumu da bitecek. Bu da bize ayrı bir heyecan getirecek. Sporun centilmenliğinin ortaya koyduğu katma değeri hep birlikte yarına taşıyacağız. Bir ekip ruhu içerisinde hareket edip şehrimizi en ileri noktalara taşımalıyız. Bunu yapacak irade, kabiliyet, takip ve ciddi bir kapasite var. Önümüzdeki 4 yıl Trabzon için sıçrama yılı olacaktır. Herkesin ilimizdeki farkındalığı hissedeceği bir Trabzon’u hep birlikte oluşturacağız” şeklinde konuştu.

İlimizdeki kamu yatırımlarının genel değerlendirilmesinin yapıldığı toplantıda konuşan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, “İlimizde 13 sektörde proje bedeli 2015 yılı ödeneğine göre 1.2 milyar lira olan 714 projede çalışmalarımız devam ediyor. Bu projeler için 2015 yılı aralık ayı itibariyle yaklaşık 1 milyar lira harcama gerçekleştirilmiştir. Ulaştırma sektöründe 6 milyar lira proje bedelli 44 projemiz, eğitim sektöründe 550 milyon lira proje bedelli 52 projemiz, spor sektöründe 234 milyon lira proje bedelli 13 projemiz, sağlık sektöründe 156 milyon lira proje bedelli 23 projemiz, turizm sektöründe 35 milyon lira proje bedelli 45 projemiz ve diğer kamu yatırım sektörlerinde de 1.1 milyar lira proje bedelli 537 proje üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.Eğitim sektöründe 716 derslik, 6 pansiyon, 2 spor salonu, bilim sanat merkezi, Öğretmenevi, atölye ve uygulama oteli ile bütün alanlarımızda yatırımlarımız devam etmektedir. Bütün bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı olarak devam ederken, toplantının ardından Bakan Soylu, beraberindekilerle birlikte Akçaabat ilçesine geçerek İl Danışıma Meclisi Toplantısı’na katıldı.

Kaynak: İHA