Napolyon'a 'Osmanlı Tokadı'

Fransız ordusu komutanı Napolyon'un Akka Kuşatması sırasında uğradığı hezimet 216 yıl sonra "Osmanlı tokadı" olarak resmedildi

"Osman Abi Napolyon'a Karşı-Akka Kalesi" çizgi romanında, 1798 yılında Osmanlı topraklarını işgal etmek için yola çıkan Fransız ordusunun komutanı Napolyon'a "Osmanlı tokadı" atılıyor.

Şair ve yazar Bülent Ata'nın “Osman Abi Napolyon’a Karşı-Akka Kalesi” adlı çizgi romanında, tarihin gizli kalmış kahramanları günümüze taşındı. Ata'nın, ressam İsmail Bahat’ın çizimiyle hayat bulan çizgi romanında yer alan "Osman Abi" karakteri, 1799 tarihinde yaşanan "Akka Kuşatması" sırasında, Akka Kalesi önünde ordusu hezimete uğrayan Fransız komutan Napolyon'a "Osmanlı tokadı" atarken resmedildi.

Yazar Ata çizgi romanında, Osmanlı tokadıyla meşhur Osman Abi karakterinin, arkadaşları usta okçu Cem, timsah terbiyecisi Deli Ömer ve birbirinden farklı kahramanlarla birlikte, Doğu'yu işgal etmek isteyen Fransız ordusunun komutanı Napolyon’a karşı yürüttükleri mücadeleyi ve zaferi konu ediyor.

- Akka Kuşatması

Napolyon komutasındaki Fransız ordusu, 1798 yılında önce Mısır’ı, sonra Ariş, Han Yunus, Gazze, Yafa ve Hayfa’yı yani bugünkü Filistin’i işgal eder. Napolyon’un asıl hedefi oradan başlayarak bütün Doğu coğrafyasını ele geçirmektir ancak önüne Akka Kalesi çıkar. Cezzar Ahmet Paşa komutasındaki Akka Kalesi'nde Osmanlı askerleri tarafından yapılan müdafa sonucu Napolyon komutasındaki Fransız ordusu hezimete uğrayarak Mısır'a geri çekilir. Napolyon, bir süre sonra Mısır'dan da kaçar.

- Bülent Ata

1972 Çankırı doğumlu olan Bülent Ata, Ankara Üniversitesi Matematik Bölümü'nden mezun oldu. Şiir ve öyküleri Varlık, Dergah, Kırklar, Kaşgar, Yedi İklim, Merdiven Şiir, Notos Öykü, Karagöz, İtibar, Semerkand ve Mostar gibi dergilerde yayımlandı. Çocuk edebiyatı alanında yayımlanan özgün eserleriyle tanınan Ata, "Atlar Geliyor" adlı eseri ile 2011 yılı Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı ödülünü aldı.
Kaynak: AA