Yürüyemeyen Kalmasın

Sağlık Bakanlığı tarafından Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesine gönderilen Robotik Yürüme Cihazı hizmete girdi. Cihaz ile felç geçiren, parkinson hastası olan, kalça ve diz problemleri nedeniyle yürüyemeyen hastaların yürümesi sağlanacak.

Yürüyemeyen Kalmasın
Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Beşir Andaç Aksoy, felç geçiren, parkinson hastaları ile kalça ve diz problemleri nedeniyle yürüyemeyen hastaların yürümesi için Robotik Yürüme Cihazının hizmete girdiğini söyledi.



Robotik Yürüme Cihazının kullanımı ile ilgili bilgi veren Aksoy, "Robogait yürüme cihazı öncelikle bölgemiz için çok büyük bir kazançtır. Isparta-Burdur bölgemizde sadece hastanemizde mevcut. Bu cihazımızın amacı, bilgisayar desteği ile mekanik kolları kullanarak yürüme sıkıntısı çeken, yürüme ile ilgili daha önceden hastalık geçirmiş hastalarımıza rehabilitasyon sağlamak, onlara yeniden yürüme hissini yaşatmak, aynı zamanda bunu yaparken de beynin yürüme merkezini uyararak hastaların ilerleyen süreçlerde kendi başlarına yürümelerinde bir seçenek, bir imkan tanımaktır. Robogait yürüme cihazı aktif olarak kullanıldığı zaman birçok hastalıkta kullanılabiliyor. Özellikle felç dediğimiz hastalar, onun dışında parkinson hastaları, kalça ve diz hastalarımız ve bunun gibi birçok yürüme sıkıntısı çeken hastalarımıza ciddi bir nimet. Görüldüğü gibi hasta yatağa bağımlıyken bir anda kalkıp ayakları üzerinde yürüyor ve ekranımızda da çeşitli görsellerimiz var. Hastaya çok farklı mekanlardan yürüme hissini yaşatabiliyoruz" dedi.

"ISPARTA İÇİN BÜYÜK KAZANÇ"

Cihazın hem Isparta hem de bölge için büyük yatırım olduğuna dikkat çeken Başhekim Beşir Andaç Aksoy, "Bu bölgemiz için ciddi bir kazançtır. Bakanlığımızın sayesinde buraya ciddi bir yatırım oldu. Bakanlığımızın bu cihazı temin edip göndermesiyle de hastanemizin rehabilitasyon ünitesi ciddi bir yatırım haline geldi. Bakanlığımızın bize göndermiş olduğu cihazların maliyetini biz bilmiyoruz ama bugün piyasa kullandığımız yürüme cihazının maliyeti yaklaşık 750 bin TL’lik bir yatırım" diye konuştu.

Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Hakan Çelik ise "Öncelikle yürüme cihazımızdan inme diye tabir ettiğimiz hasta grupları, SP dediğimiz, genellikle çocuklarda görülebilen hasta gruplarımız faydalanabilirler. Bu tip konularda hastanın belirli komplikasyonları yoksa burada yürümesine yardımcı oluyoruz. Bizim cihazımız yeni geldi. Bundan sonraki süreçte ne kadar etkili olup olmadığını göreceğiz. Zaten Türkiye’nin birçok yerinde uygulanıyor. Yapılan yerlerde faydalı olduğu hakkında bilgiler mevcut" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA