Grip Kapıda, Haydi Yaşlılar Aşıya

Gazi Üniversitesi İç Hastalıkları Geriatri Bilim Dalı Başkanı Doç Dr. Zekeriya Ülger, mevsim geçişlerinin grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklar için önemli bir risk oluşturduğuna dikkat çekerek, hastalıklardan korunmak için pek çok yol mümkünken aşılamanın da hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Grip Kapıda, Haydi Yaşlılar Aşıya
Özellikle sonbaharda artan ve kolayca yayılabilen hastalıklardan korunmak için vücut direncinin kritik öneme sahip olduğunu belirten Gazi Üniversitesi İç Hastalıkları Geriatri Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zekeriya Ülger, mevsimsel hastalıklardan korunmak için iyi ve dengeli beslenme, gerektiğinde vitamin destekleri, düzenli uyku, spor ve mevsim şartlarına uygun giyinmeye vurgu yaptı. Ülger, hastalıktan korunma için enfeksiyonu olan kişilere de görev düştüğünü söyleyerek, “Bu kişilerin solunum yolu temasının engellenmesi, maske kullanması, evde istirahat ederek kalabalık ortamlardan uzaklaşılması, hapşırma sırasında ağız ve burunun kağıt mendille kapatılması ve ellerini sık sık yıkayarak mikropları çevresindekilere kirli ellerle bulaştırmaması en önemli korunma yolu” dedi.

“Enfeksiyonlu hastaların dikkatiyle özellikle kalabalık bölgelerde hastalığın yaygın hale gelmesi engellenebilir” diyen Ülger, grip aşısının da bu hastalıklar için engelleyici olduğunu ifade etti.

Ülger, grip açısından yüksek riskli olan kişilerin sonbaharda grip aşısı olması gerektiğini söyleyerek, aşılamanın bulaşıcı hastalıklara karşı toplumu korumanın en etkili, en ekonomik, en güvenilir yöntemlerinden biri olduğunu vurguladı. “Aşılama, tüm tıbbi tedavilerden daha çok yaşam kurtarır” diyen Ülger, “Bulaşıcı hastalıklara neden olan mikropların canlı olmayan veya zayıflatılmış versiyonları olarak insan vücuduna enjekte edilmesi ile aşılama gerçekleşir. Bağışıklık sistemi, zayıflatılmış mikroplarla savaşmaya başlar. Ancak bu durum hastalığa neden olmaz. Gelecekte gerçek enfeksiyonla karşılaşıldığında vücut daha önceki savaşını hatırlayarak aşı ile hastalıklara karşı koyar” diye konuştu.

İçinde bulunduğumuz dönemde sıkça karşılaşılan gribin virüslerin neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğuna dikkat çeken Ülger, rahatsızlığın ölümcül hastalığa kadar ilerleyebileceğini, bu nedenle aşı gibi önleyici tedavi yöntemleri ile sağlığın korunmasının önemli olduğunu belirtti.

Ülger, Eylül-Ekim gibi sonbahar aylarında risk grubundaki bireylerin aşılanması gerektiğini söyledi.

Dr. Ülger, herhangi ek bir hastalığı olmasa bile 65 yaş ve u¨zerindeki tu¨m bireylerin, kronik akciğer, kalp-damar, böbrek, karaciğer, kan veya metabolik hastalığı bulunan çocuk ve erişkinlerin, grip mevsimi sırasında hamile kalmayı planlayan kadınların, kortizol gibi bağışıklık sistemini baskılayacak bir ilaç kullanan çocuk ve erişkinlerin, solunum fonksiyonu için tehlike yaratabilecek herhangi bir hastalığı bulunan çocukların ve erişkinlerin, huzurevi veya bakımevlerinde kalan kişilerin mutlaka aşılanması gerektiğini belirtti.

Kaynak: İHA