10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü

KIRIKKALE - Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, toplumun ruhsal hastalıklara yönelik tutumlarının, hastaların çare arama davranışını ve tedaviye uyumunu doğrudan etkilediğini bildirdi.

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü
Güngüneş, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim’de kutlanmakta olan bugünün, 2015 yılı temasının "Ruh Sağlığında Saygınlık" olarak belirlendiğini belirtti.

Zihinsel engelli ya da ruhsal bozukluğu olan bireylerin çoğu zaman damgalanmaya maruz kaldığını vurgulayan Güngüneş, şunları kaydetti:

"Ruhsal hastalığı olan insanlar gerçeği değerlendirmelerini güçleştiren çeşitli semptomlar yaşamaktadır. Hastaların bir çoğu uygun tıbbi tedavi ve psikososyal destekle iş yaşamına dahil olarak, sosyal ilişkilerini devam ettirmekte ve üretken bir hayat yaşayabilmektedir. Psikiyatrik rahatsızlıklar halk tarafından yeterince anlaşılmadığı için ön yargı ve ayrımcılığa açıktır. Örneğin halk arasında şizofreni hastalarının saldırgan ve tehlikeli olduğu ya da bu hastaların evsiz, sokakta yaşayan kişiler olduğu genel kanısı mevcuttur. Ancak bu, tüm şizofreni hastaları için doğru değildir. Çünkü bu tür hastalar aynı belirtileri yaşamazlar. Bu ve benzeri ön yargılar, ayrımcılık ve damgalamalar hem hasta hem de hasta yakınlarının hayatlarını zora sokmaktadır. Halkımız Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde kurmuş olduğumuz Sağlıklı Yaşam Merkezinde sosyal çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimci branşlarında görevli arkadaşlardan bu ve benzeri konularda destek alabilirler."

Kaynak: AA