Timef'ten Gazeteci Şahin Özer'in Tutuklanmasına Kınama

Tüm İletişim Medya Federasyonu (TİMEF) Genel Başkanı Şakir Gürel, radyosunda yayınladığı bir müzik eserinin telif ücretini ödemediği gerekçesiyle 23 yıllık bir radyo-televizyon yayıncısı gazetecinin hapse atılmasını kınadığını belirtti.

Adana’nın Ceyhan ilçesinde 23 yıldır gazetecilik yapan Ceyhan Gazeteciler Cemiyeti ve Ceyhan Radyo Televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı olan Şahin Özer, radyoda yayınladığı Ajda Pekkan’ın "Yakar Geçerim" adlı parçası nedeniyle tutuklandı. TİMEF Genel Başkanı Şakir Gürel, Şahin Özer’in tutuklanması üzerine açıklama yaparak, uygulamanın kabul edilemez olduğunu belirtti.

Yerel medyanın özellikle de yerel radyo ve televizyonların adeta can çekiştiğini söyleyen Gürel, "İlgisizlikten, sahipsizlikten, yasal düzenlemelerin zamanında yapılamamış olmasından dolayı birçoğu yayınlarını durdu, kalanlar da yayınlarını durdurma tehlikesi ile karşı karşıya" dedi.

Gürel, açıklamasında, şunları kaydetti:

"20 yıldır hala bir kanal ve frekans tahsisini yapamayanlar, radyolardan reklam payı başta olmak üzere para tahsilatına geldiklerinde şahin kesiliyorlar. Müzik eserleri telif ücretlerinin ödenmesine kimse karşı çıkmıyor ama kime ve neye göre ödeneceği konusundaki karmaşanın giderilmesi gerekiyor. Bir araya gelen her 10 sanatçının kurduğu çok sayıda meslek birliği oluştu. Değil para ödemek, bu meslek birliklerinin her biri ile ayrı ayrı anlaşmak neredeyse imkansız. Hal böyleyken, anlaşmazlığa düştüğü bir meslek birliğine, radyosunda yayınladığı bir müzik eserinin telif ücretini ödemediği gerekçesiyle 23 yıllık bir radyo-televizyon yayıncısı gazetecinin tutuklanması, hapse atılması kabul edilemez. Mesleki faaliyeti dışında bir kastı olmayan meslektaşımıza karşı yapılan uygulamayı kınıyorum. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ve müzik meslek birlikleri olmak üzere tüm tarafları yanlışlığın düzeltilmesi, haksızlığın ve mağduriyetin giderilmesi, bundan sonra yeni ve daha büyük mağduriyetler yaşanmaması için duyarlılığa davet ediyorum."
Kaynak: İHA