Ünsal Açıklaması 'Mevsimsel Öksürüklere Dikkat Edilmeli'

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meftun Ünsal, mevsim değişiklikleri nedeniyle görülen öksürüklere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "15 günü geçen öksürüklerde mutlaka uzmanlara başvurulmalı" dedi.

Ünsal Açıklaması 'Mevsimsel Öksürüklere Dikkat Edilmeli'
Mevsim değişiklikleri nedeniyle öksürük vakalarının daha sık görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Meftun Ünsal, konu hakkında çeşitli uyarılarda bulundu. Mevsimsel değişiklikler nedeniyle öksürüğün özellikle bu aylarda daha çok görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Meftun Ünsal açıklamasında, "Sonbaharın bitişi kışa başladığımız bu zamanlarda öksürük kuru bir şekilde veya balgamla karışık bir şekilde de kendini gösterebilir. Fakat daha sık görülen şekli kuru öksürük şeklinde. Bunun nedeni ise viral enfeksiyonlar. Ayrıca bölgemizin ikliminin nemli olmasından dolayı da bazı alerjenlere bağlı olarak sonbaharda değişiklikler meydana gelebiliyor. Özelikle yaşlılar, çocuklar ve sağlık çalışanlarının kuru öksürükten korunmaları için aşı kullanmaları gerekebilir" bilgilerine yer verdi.

"15 GÜNDEN FAZLA SÜREN ÖKSÜRÜKLERE DİKKAT"

15 günden fazla süren öksürüklerde mutlaka göğüs hastalıkları veya kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Meftun Ünsal, "Balgamla karışık olan öksürüklere kış aylarında daha sık rastlanıyor. Bu mevsimde görülen öksürükler gribe bağlı olabilir. Özellikle kasım-aralık aylarında aşı vurulması gerekiyor. İnflüenza grip aşısı ya da pinömokok zatüre aşısının vurulması gerekiyor. İnflüenza grip aşısı yılda bir, pinömokok zatüre aşısının 5 yılda bir uygulanıyor. Yaşlılar, diyaliz hastası olanlar, kanser hastası olanlara bu aşılar uygulanabilir. Sağlık çalışanları da hastalarla ilgilendiği için bu aşıları kullanabilir. 2 yaşın altında olan çocuklara bu aşıları önermiyoruz" diye konuştu.

"TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA MİKROP DAHA KOLAY BULAŞIR"

Mevsimsel değişikliklerin olduğu bu zamanlarda özellikle alerjik hastalığı olanlarda enfeksiyonların sıklıkla olabildiğini ifade eden Uysal, "Korunma amaçlı olarak, özellikle seyahat eden ve kapalı ortamlarda bulunanlar dikkatli olması gerekir. Kapalı ortamların sıklıkla havalandırılması gerekiyor. Toplu taşıma araçlarında kapalı ortam olduğu ve insan sirkülasyonun fazla olduğu için her türlü enfeksiyon bulaşabilir. Toplu taşıma araçlarında bizim haberimiz olmadan tüberküloz hastalığı bile bulaşabilir. Toplu taşıma araçlarında mikropların bulaşma riski daha fazladır. Mümkün olduğunca aşının yanında toplu taşıma araçlarında olan hastalar öksürürken dikkatli olmalıdır. Çünkü öksürürken mikroplar çevreye yayılır ve başkaları da bu mikroplardan hastalık kapabilir" şeklinde konuştu.

"HEMEN ANTİBİYOTİĞE BAŞVURULMAMALI"

Öksürüğün bir çoğunun viral nedenlere bağlı olabildiğini söyleyen Prof. Dr. Uysal, şunları söyledi: "İnsanlar solunum yolu rahatsızlıklarında hemen antibiyotiğe başvuruyor. Verdiğiniz atibiyotiğe karşı direnç geliştiği için bu çok zararlı. Muayene olmadan direkt olarak eczaneden ilaç alınıyor. Böyle bir uygulama ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı rahatsızlıklar sadece dinlenme veya vitamin ilaçları ile giderilebilecekken antibiyotiğe başvuruluyor. Bu sakıncalı bir durum. Hastalık ilk dönemlerinde vitamin tedavisi uygulanabilir. Başta antibiyotik verilmesi durumunda ise hastalığın ciddileşmesi durumunda hasta antibiyotiğe bağışıklılık kazandığı için de antibiyotik bir işe yaramıyor."
Kaynak: İHA