Antalya'da Adli Yardım Ön Hizmet Bürosu Açıldı

Antalya Barosu tarafından adli yardım ön hizmet bürosu açıldı.

Antalya Adliye binasındaki büroda ekonomik gücü olmayan vatandaşlar, şiddet gören kadınlar ve istismar edilen çocuklar ile şehit ve gazi yakınlarına ücretsiz adli yardım hizmeti sağlanacak.
Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, açılışta yaptığı konuşmada, Antalya Barosu'nun genel kurulunca seçilen resmi organlarının dışında 20 civarında alt kurulun bulunduğunu söyledi.

Adliyede verecekleri hizmetin adli yardım bürosu ve kadın hakları kurulunun ortaklaşa sunduğu bir hizmet olduğunu dile getiren Bacanlı, çalışmada staj eğitim merkezimizin de katkısı bulunduğunu kaydetti.

Adli yardımın ekonomik gücü olmayan vatandaşlara bunu belgelemeleri halinde verecekleri bir hizmet olduğunu ifade eden Bacanlı, "Yani biz ücretsiz avukat tayin ediyoruz. Ekonomik gücü olsun veya olmasın, şiddet gören kadınlar ve istismar edilen çocuklar ile şehit ve gazi yakınları hiçbir bürokratik muameleye tabi tutulmadan adli yardım bürosundan hizmet alacak" dedi.

Şiddet gören mağdurlar adliyeye geldiğinde bir kopukluk yaşandığını anlatan Bacanlı, mağdurların nereye başvuracağını bilmediklerini, savcılık makamına gittiklerini bildirdi.
Bacanlı, şiddet mağduru veya başka sebeple adli yardıma başvuracak kişinin ilk geldiği yerin adliye olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Büroyu irtibat bürosu gibi kullanacağız. Eğitim alan stajyer arkadaşlarımız ilk görüşmeleri yapacak. Aynı zamanda aralarındaki nöbet sistemiyle kadın hakları kurulu ve adli yardım kurulu üyeleriyle de koordineli biçimde acil yapılması gerekenleri yapacağız. Derdimiz şiddet mağduru olarak veya adli yardıma ihtiyaç duyarak gelen vatandaşı bir de bürokratik muamelelerle muhatap bulamamayla karşı karşıya bırakmamak. Onların derdine bir an evvel çare olmak istiyoruz."
İnsanların baro idarecilerinin bu hizmeti ücret karşılığında yaptıklarını zannettiklerini anlatan Bacanlı, "Burada görev yapan arkadaşlarımızın tamamı bürolarda çok yoğun çalışan avukatlar. Buna rağmen işinden gücünden ve özel hayatından fedakarlık yaparak bu görevi yapıyorlar" ifadesini kullandı.
Antalya Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Hakları Koordinatörü Güler Yılmaz Birol da Ankara'da uygulanan ve Gelincik Projesi olarak adlandırılan projeden hareketle çalışmayı yaptıklarını söyledi.

Kaynak: AA