Tarihi İpekyolu’nun Canlanması İçin Şirhan’dan İlk Kıvılcım

İpekyolu üzerinde kurulu bulunan tarihi oteller, yüzyıllar boyu süren kültürel ve ticari işbirliğinin yeniden hayat bulması için Şirehan Hotel’in ev sahipliğinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonu ile bir araya geliyor.

Tarihi İpekyolu’nun Canlanması İçin Şirhan’dan İlk Kıvılcım

İpekyolu üzerinde kurulu bulunan dünyanın en büyük kervansaray oteli unvanına sahip Şirehan Otel, bu tarihi buluşmaya ev sahipliği yapacak.

Çin'den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya kadar uzanan ve tüm medeniyetler tarafından bir geçiş güzergâhı olarak kullanılan tarihi İpek yolu asırlar sonra eski misyonuna yeniden kavuşacak.

Doğu ile batı arasında ticari ve kültürel bir bağ kurulmasını sağlayan İpekyolu için ilk adımlar Gaziantep’te atılıyor.

İpekyolu’nun en büyük kervansaray oteli unvanına sahip olan Şirehan Otel’in ev sahipliğinde, Gaziantep Büşükşehir Belediyesi’nin koordinasyonu ile gerçekleştirilecek olan işbirliği toplantısına Çin ve Kore’den Dünya Vatandaşlar Örgütü (WCO) Başkanı Young Hoon KWAAK, Dunhuang Culture Hotel Yöneticisi Peter Wong ve Hidden Bay Otel Sahibi Jae Ho Kim’de katılacak.

Tarihi oteller arasından yeniden işbirliği kurulması hedeflenen toplantıda, kültürel ve ticari ortak projeler konusu masaya yatırılacak.

İpek yolunun Milattan önce kullanılmaya başlanılan bir yol olduğunu hatırlatan Şirehan Otel Sahibi Tahir Tekin Öztan, “Tarihi ipek yolu, bulunduğu konum itibariyle sadece tüccarların değil, aynı zamanda doğudan batıya ve batıdan doğuya bilgelerin, orduların, fikirlerin, dinlerin ve kültürlerin de geçiş yolu olmuştur” dedi.

İpek Yolu Kültür Otelleri ağı ile asırlar sonra İpekyolu’nda en azından kültür alışverişinin yeniden sağlanması için çalışma yaptıklarını ifade eden Öztan, şöyle devam etti:
“2012 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 7. İpek Yolu Belediye Başkanları Forumu’nun düzenlenmesini sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Asım Güzelbey’in bu başarılı çalışmalarının ardından söz konusu projemizin gelişmesi ve süreklilik arz eden bir noktaya taşınması elbette gurur vericidir. Tarihi İpek Yolu ile ilgili yaptığı çalışmalardan ve bu projenin gerçekleşmesinde üstlendiği misyondan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Asım Güzelbey ve ekibine sonsuz saygılarımı sunuyorum. Gaziantep İpekyolı üzerinde bulunuyor ve bu düzenlediğimiz toplantı da Gaziantep’in konumunun algılanması açısından çok önemli. Şirehan ise İpekyolu’nun üzerinde ki dünyanın en büyük kervansarayı. Bu bilgiye ulaşan birçok insan buna inanamıyor ve bu kadar büyük bir kervansaraydan haberleri olmadığı için yakınıyorlar. Onun için WCO Başkanı Kwaak ile beraber İpekyolu üzerinde bulunan kervansarayların canlandırılması için ne yapabileceğimiz konusunda bir değerlendirmede bulunduk. Bir toplantı yapmaya karar verdik ve beni bu toplantı çerçevesinde Kore’ye davet ettiler fakat ben bu toplantının ilk ayağının Gaziantep’te yapılması gerektiğini söyledim. Kendileri sağ olsunlar davetimize icabet ederek buraya geldiler. Çin ve Kore’deki tüm kervansaray otel sahiplerini Gaziantep’te bir araya getirdik. Şimdi Türkiye,Çin ve Kore olarak start verdik ama ilerleyen zamanlarda diğer ülkelerden de katılımlar olacak ve bu ağ genişleyecek. Bu proje çerçevesinde Gaziantep’e Çin ve Korelilerin geliyor olması aynı zamanda şehrimizin tanıtımı, turizmimizin gelişmesi anlamına da geliyor. Bu yüzden bizler hep beraber el ele vererek şehrimizi en iyi şekilde tanıtırsak attığımız adımların sonuçları da aydınlık ve şehrimiz adına hayırlı olacak. Ben buna canı gönülden inanıyorum.”
Kaynak: İHA