Artvin'de Türk-gürcü Dostluk Gecesi

Artvin Valiliğince Türk-Gürcü dostluk gecesi düzenlendi.

Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Kongre Merkezinde düzenlenen geceye, Artvin Valisi Kemal Cirit, Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Archil Khabadze, Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nugzar Surmanidze, Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı Giorgi Tavamaishvili, Batum Belediye Başkanı Giorgi Ermakovi, Batum Başkonsolusu Yasin Temizkan, Gürcistan'ın Trabzon Başkonsolosu Avdantil Mikatsadze, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, İl Garnizon Komutanı Piyade Albay Mehmet Kip, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, kaymakamlar ve belediye başkanları, davetliler, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Vali Cirit, Gürcü heyetinin Artvin'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Tarihten gelen sorumlulukla, dostluk ve kardeşlik ilişkilerine büyük önem atfetmekte ve gelecekte aynı denizin çocuklarının kaderinin de aynı olduğunu düşünerek birlikte büyümenin, birlikte gelişmenin yollarını aramaktayız. Günlük ortalama 18 bin kişinin giriş-çıkış yaptığı ve yılda 6,5 milyon yolcusunun olduğu Sarp Sınır Kapısı ile Türkiye-Gürcistan ülkeleri arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkimizin en büyük göstergesidir" dedi.

Türkiye ile Gürcistan ülkeleri arasında bir vize işleminin olmadığını belirten Vali Cirit, "Batum'da havaalanını her iki ülke vatandaşları ortak kullanabiliyor. Çeşitli turizm destinasyonlarında, kültürel ve spor etkinlikleri gibi birçok konuda ortak hareket edebiliyoruz. Kültürel ve ekonomik işbirliğimiz ise en üst noktada devam etmektedir" diye konuştu.

Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Archil Khabadze, heyetlerini sıcak ve samimi karşılamalarından dolayı Vali Cirit'e teşekkür ederek, şunları söyledi:
"Batum ile Artvin illerinin ortak çalışma potansiyeli mevcut. Bu çalışmalar bugün başlamadı, yıllar öncesine dayanıyor ve bugüne kadar devam ediyor. Ülkelerimiz arasında dostluk ve iyi komşuluk ilişkilerimiz mevcut. Bu ilişkilerimizin kontrol vazifelerini Artvin ve Acara Özerk Cumhuriyeti üstleniyor. Bu ilişkilerimizin en güzel örneği Türkiye için iç hat seferleri olarak kullanılan ortak Batum Havalimanı'dır. Bunun ikinci örneği de Sarp Sınır Kapısı'dır. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde bölge olarak önem taşıyoruz."
Konuşmaların ardından Borçka Macahel Yaşlılar Korosu, Borçka halk oyunları ekibi ile Acara Devlet Sanat Topluluğu ekibi gösteri sundu.
Kaynak: AA