Kaplumbağaların Denize Yolculuğu

İçel’in Erdemli ilçesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu kumsalında yavru çıkışı tamamlanmış deniz kaplumbağası yuvaları incelendi.

Kaplumbağaların Denize Yolculuğu
Yapılan çalışmalar sırasında yuvadan çıkamayan deniz kaplumbağaları da kurtarılarak, denizle buluşturuldu.
Çalışmaları yürüten İçel Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKUMER) Müdür Yardımcısı Dr. Aşkın Uçar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İçel’de beş üreme alanının bulunduğunu, Alata kumsalında da Caretta Caretta ve yeşil deniz kaplumbağasının birlikte çıktığını belirtti.

Yaklaşık 50 günlük bir kuluçka süresinden sonra yavru deniz kaplumbağalarının kumdan çıkarak denize ulaştığını söyleyen Uçar, çıkışların tamamlandığı yuvalarda hem inceleme çalışması yapıldığını, hem de yuvadan çıkamayan kaplumbağalara yardım edilerek yaşamlarının kurtarıldığını kaydetti.

Uçar, “Alata’da bulunan üç kilometrelik üreme alanımız Türkiye’deki 22 üreme kumsalından bir tanesidir. Şu anda üreme sezonunun sonuna yaklaşıyoruz. İçel Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak Alata’da 251 yuva tespit ettik. Şu ana kadar 176 yuvanın kontrol açılışını gerçekleştirdik. Yani yavru çıkışı bitmiş olan yuvalarda incelemeler yaptık. Aynı zamanda yumurtaların durumunu tespit ediyoruz. Kaç tanesi çıkmış, ne kadar çıkmadı diye. Kontrol açılışıyla birlikte yuvada sıkışıp kalmış yavruları da kurtarıyoruz ve onların denizle buluşmasını sağlıyoruz. Kendi tabiatları gereği zaten yuvadan denize ulaşabiliyorlar. Biz sadece sona kalanları ve çıkamayanları kurtarıyoruz. Yaklaşık 20-25 yıl sonra ise bu kaplumbağalar yuvadan çıktıkları kumsala dönecekler” dedi.

Çalışmalarına destek veren Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu’na teşekkür eden Uçar, “2002 yılından bu yana burada bu çalışmalar yürütülmekte. Biz burada bu çalışmaları yürütürken de burada bulunan enstitüden çok yardım alıyoruz. Çalışmalarımızı birlikte yürütüyoruz. Bu kumsal bizim için ve kaplumbağalar için çok önemli. Hem Caretta Caretta çıkıyor, hem de yeşil deniz kaplumbağaları çıkıyor. Yuvalarımızın ağırlığı yeşil deniz kaplumbağasıdır. Burayı koruyup bize bu çalışmalarda yardım eden Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu’na da çok teşekkür ediyoruz. Bu kumsalda bulundukları için de minnettarız” şeklinde konuştu.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu’nun tarımsal faaliyet yürütürken doğayı da koruduğunu ifade eden İstasyon Müdürü Davut Keleş ise, “Kurum olarak İçel Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte çalışıyoruz. Bu çalışmaların bilimsel kısmını onlar yürütüyor. Biz sadece kumsalın korunması ve onlara bazı imkanları sağlama açısından çalışmalara katılıyoruz. Canlıların hepsinin doğada bir görevi var. Bu görev doğrultusunda çalışıyorlar ve hayatlarını devam ettiriyorlar. Aslında bu canlıları koruyarak biz gelecek nesillerimizi koruyoruz. Burada tarımsal faaliyetler yapılıyor. Bu faaliyetler yapılırken çevreyi de koruyoruz. Çevreyi koruduğumuz içindir ki burada bu yıl 200’ün üzerinde yuva var” diye konuştu

Kaynak: İHA