Sakarya Emniyetinden Büyük Operasyon

Konservelerin tarihini değiştirerek yolsuzluk yaptığı iddiasıyla altı kişi yakalandı.

Sakarya Emniyetinden Büyük Operasyon
Sakarya'nın Arifiye ilçesi Hanlı beldesi Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren bir asma tavan fabrikasında üzerinde “Jandarma Genel Komutanlığı İçin Üretilmiştir” ibareli konservelerin son kullanma tarihlerinin solüsyon ile değiştirilerek işyerinde kurulu baskı ve tarih makinesi ile yeni kullanma tarihi basıldığının ihbarı alındı. İhbar üzerine Sakarya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri fabrikaya düzenlediği operasyonla büyük bir vurgunu önledi.

Sakarya Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü görevlilerince yapılan çalışmalarda, çeşitli tür ve gramlarda yaklaşık 433 bin 881 olan konserve kutularından son kullanma tarihi olan 2015 tarihinin silinerek /09/2016 olarak değiştirilen 234 bin 433 adet, değiştirilemeyen 199 bin 448 adet konserve kutuları ele geçirildi.
Konservelerin tarihlerinin silinmesinde kullanılan 2 adet 60 litrelik solüsyona (metil etil keton), 1 adet bir kısmı kullanılmış 120 litrelik solüsyona (metil etil keton) ve 1 adet bir kısmı kullanılmış üzerinde metil etil keton ibaresi bulunan solüsyona, konservelere tarih ve seri numarası basmada kullanılan Domino marka, AGP 120 model elektronik makineye el konuldu.

Şüpheli şahısların “bahse konu konservelerin bir firmaya ait olduğu, daha önce almış oldukları bu ürünlerin ihalesinin Jandarma Genel Komutanlığı tarafından kabul edilmemesi üzerine bahse konu ürünleri P…TA.Ş. isimli işyerine getirerek burayı depo olarak kullandıkları, bu iş yerinin faaliyete başlaması nedeniyle bahse konu ürünleri buradan nakletmeden önce son kontrollerini yaptıklarını ve durumu iyi olan ürünlerin tarihlerini değiştirdiklerini” beyan ettiği belirtildi.

Endüstri Mühendisi H.G. ve Gıda Mühendisi E.O.A. ile bahse konu işyerinin 1. Sorumlu Müdürü Elektronik Mühendisi S.Ö. ve 2. Sorumlu Müdürü Makine Mühendisi S.A. isimli şahıslar ile şirket Yönetim Kurulu Başkanı M.K., şirket çalışanı Gıda Teknikeri S.T. gözaltına alındı. Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolüne çıkarılan zanlılar adliyeye sevk edildi.

Firmanın 2010 yılından bu yana Jandarma Genel Komutanlığının konserve ihalesini aldığı ve son teslim edilen konservelerin jandarma tarafından kötü tat ve koku nedeniyle ve ihale şartnamesinde son kullanma tarihi en az 3 yıl olması gerektiği halde 2 yıl olan ürünleri firmaya geri iade ettiği öğrenildi. Firmanın geçmişe yönelik ihaleleri incelemeye alınırken şimdiye kadar 5’i Jandarma Genel Komutanlığı 1’i de Emniyet Genel Müdürlüğü olmak üzere 6 ihalesinin mali tutarının 1 Milyon TL olduğu bildirildi.

Soruşturmanın devam ettiği operasyonda maliyetin ve gözaltına almaların artacağı kaydedildi. Biri ana firma, ikisi taşeron olmak üzere 3 firmanın son 4 yıllık bütün ihaleleri mercek altına alınırken Jandarma Genel Komutanlığı tarafından da soruşturma başlatıldı.

Firmanın konserve olarak sebzeli kebap, tas kebabı, kuru fasulye gibi konserve ürünlerinin ihalesini aldığı bildirildi.

Kaynak: İHA